Свет

Америка увела санкције руским металима

Одлука ће утицати на метале произведене у Русији након 13. априла 2024. године
Америка увела санкције руским металима© Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Вашингтон је забранио увоз алуминијума, бакра и никла руског порекла у САД и координисао је са Уједињеним Краљевством у циљу сузбијања трговине овим металима на глобалним берзама.

Одлука ће утицати на метале произведене у Русији након 13. априла 2024. године, а водеће светске робне берзе – Лондонска берза метала (ЛМЕ) и Чикашка трговачка берза (ЦМЕ) требало би да забране трговину овим металима.

Нове забране ће наставити да буду усмерене на приходе које Русија може да заради за финансирање своје војне операције у Украјини, рекла је у петак у саопштењу за штампу америчка секретарка финансија Џенет Јелен.

"САД имају за циљ да смање зараду Русије, истовремено штитећи наше партнере и савезнике од нежељених ефеката преливања", додала је Јелен.

Према речима московског амбасадора у САД Анатолија Антонова овај неоправдани и исполитизовани корак ће се неизбежно вратити.

"Одлука Вашингтона је вероватно заснована на прорачунима да цене роба неће скочити у небо у самим САД", рекао је Антонов, напомињући да су САД већ свеле сопствени увоз руских метала на минимум.

Међутим, овим новим "илегалним" потезом, америчка администрација заправо "провоцира неравнотеже на глобалним тржиштима увлачећи своје сателитске државе у санкције", додао је он.

Русија ће предузети даље кораке да заобиђе санкције Запада и диверзификује своју спољну трговину, изјавио је у уторак руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посете Кини.

Он је са својим кинеским колегом Ванг Јијем разговарао о "економским празнинама" које произилазе из „"незаконите политике једностраних санкција", као и о плановима како да се позабаве њима у оквиру БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу.

image