Свет

Полиција ЕУ ухапсила Грузијце осумњичене за крађу антикварних књига у вредности од 2,5 милиона евра

Лопови су циљали на ретке књиге које су углавном написали руски писци
Полиција ЕУ ухапсила Грузијце осумњичене за крађу антикварних књига у вредности од 2,5 милиона евраGetty © Image Source

У координисаној операцији, ЕУ органи за спровођење закона ухапсили су групу грузијских држављана осумњичених да су водили криминалну операцију крађе старих и ретких књига из европских библиотека.

Преко 100 службеника за спровођење закона распоређено је прошле недеље на 27 различитих локација у Грузији и Летонији у потрази за ретким и антикварним књигама које су украдене из европских библиотека.

Прекогранична операција коју је координисао Еуропол, полицијска агенција ЕУ, резултирала је хапшењем четворице Грузијаца за које се верује да су део криминалне групе која је пљачкала библиотеке широм континента, укравши најмање 170 вредних колекционарских књига.

Верује се да је група нанела финансијску штету у вредности од 2,5 милиона евра и "немерљив имовински губитак за друштво", саопштено је из Еуропола.

Полицајци су у рацијама успели да пронађу преко 150 књига, а власти су у процесу утврђивања њиховог порекла – једна од књига које су лопови украли у Француској већ је идентификована.

Склоност ка руској књижевности

Крађе су се дешавале током две године – 2022. и 2023. Библиотеке у Чешкој, Естонији, Финској, Француској, Немачкој, Летонији, Литванији, Пољској и Швајцарској су пријавиле да су књиге нестале током овог периода.

Лопови су циљали на ретке књиге које су углавном написали руски писци – укључујући прва издања Александра Пушкина и Николаја Гогоља.

image