Култура

Књижар из Кабула обновио радњу: Сто пута да је срушите, сто пута ћу је обновити

Књиге су добро, јефтино оружје за борбу против екстремизма, каже "књижар из Кабула"
Књижар из Кабула обновио радњу: Сто пута да је срушите, сто пута ћу је обновитиGetty © Kaveh Kazemi / Contributor

Шах Мухамед Раис је први пут отворио своју књижару у авганистанској престоници 1974. До 2003. године, када је његова прича постала позната по бестселеру "Књижар из Кабула", имао је око 100.000 књига, на различитим језицима, о књижевности, историји и политици. Збирка је обухватала дела белетристике и публицистике, од богато илустрованих дечијих прича до дебелих академских књига.

Након што су талибани ушли у Кабул 2021. године, Раис је побегао у Велику Британију. Тада је "Гардијану" рекао да се плаши да ће му уништити књижару. Његови страхови су се обистинили.

Прошлог децембра, талибани су се појавили у књижари, закључали врата и наредили запосленима да им предају све лозинке за веб страницу и каталог, пре него што су уништили архиву коју је градио од отварања радње.

"Када сам чуо шта се догодило, нисам могао да причам, следио сам се. Мој ум није радио", рекао је Раис, који је сада скоро слеп. Био је толико утучен да је размишљао да себи одузме живот.

"Две недеље након што се ово догодило желео сам да окончам свој живот. Али одједном сам добио енергију", рекао је. Одлучио је да обнови своју јединствену колекцију од нуле. Пошто је његово онлајн пословање било глобално, већ је имао много контаката у земљама као што су Иран и Пакистан и широм централне Азије. Раис, који говори шест језика, потписао је уговор са индијском ИТ компанијом о креирању нове веб странице.

Сада се нове књиге штампају у Индији из ПДФ-ова и шаљу поштом у Авганистан. Недавно је неко из Мексика наручио "Малог принца" Антоана де Сент Егзиперија и затражио да књига буде испоручена у Кабулу. Књига је забрањена у Авганистану, али је наруџбина послата ујутру и достављена на адресу у Кабулу до поподнева.

Раис је посебно заинтересован да помогне девојкама и женама у Авганистану да приступе књигама упркос талибанској забрани њиховог образовања. Користи своје контакте да им набави бесплатне или субвенционисане књиге у њиховим домовима или скривеним школама. Чак и возачи аутобуса помажу: у својим возилима скривају пакете књига које треба дискретно доставити, док се возе широм Авганистана.

Каже и да ће, без обзира на талибанске забране, људи жељни књига пронаћи начине да до њих дођу. Себе описује као "поносног муслимана", али каже да се гнуша свих облика екстремизма и верује да људи из свих вера и култура могу да живе заједно у хармонији. "Књиге су добро, јефтино оружје за борбу против екстремизма", рекао је он.

Његова љубавна веза са књигама почела је са 17 година када је први пут прочитао примерак Шекспировог "Отела". Прочитао га је више од 10 пута. Продаја књига га је више пута доводила у невоље, са два боравка у затвору након совјетске интервенције у Авганистану и када су му талибани први пут затворили књижару средином 1990-их.

"Када су ме Совјети пустили из затвора, обрисао сам прашину са полица за књиге у својој радњи и почео поново", рекао је он. Попут дистопијског романа Реја Бредберија из 1953. "Фаренхајт 451", о борби против цензуре и у одбрану књижевности, и који се раније налазио у његовој књижари, Раис каже да његова решеност да одржи књиге у животу неће нестати.

"Ако сто пута уништите моју књижару, обновићу је", поручио је.

image