Свет

Отровна књига: Француска библиотека ставила у карантин томове "зачињене" арсеником

Сматра се да се хемикалија налази у смарагдно зеленим корицама четири књиге из 19. века које је идентификовао пројекат "Отровна књига"
Отровна књига: Француска библиотека ставила у карантин томове "зачињене" арсеникомGetty © John Piekos

Француска национална библиотека уклонила је четири књиге из 19. века са својих полица за чије се смарагднозелене корице верује да су проткане арсеновим отровним једињењем - арсеником.

Библиотека је саопштила да би руковање књигама, које су штампане у Британији, вероватно проузроковало само мању нелагоду, али их је ипак послала на даљу анализу.

"Ставили смо ове радове у карантин и екстерна лабораторија ће их анализирати како би проценила колико је арсена присутно", саопштила је библиотека.

Библиотека је идентификовала "отровне" књиге након што су амерички истраживачи открили да су издавачи у викторијанско доба користили хемикалију за бојење повеза књига. Зелени пигменти који садрже арсеник названи су париско зелено, смарагдно зелено или Шилеово зелено по хемичару рођеном у Немачкој.

Тестирајући стотине корица књига на тешке метале од 2019. године, истраживачи са Универзитета Делавер саставили су листу потенцијално опасних томова као део пројекта "Отровна књига"

Француска библиотека је открила да њена колекција од више од 16 милиона наслова има четири примерка књига на листи. Они укључују два тома "Баладе о Ирској" Едварда Хејса, објављене 1855. године, двојезичну антологију румунске поезије Хенрија Стенлија из 1856. и књигу Краљевског хортикултуролошког друштва из 1862-63.

Национална библиотека Француске саопштила је да ће испитати и друге књиге са зеленим корицом изван листе пројекта "Отровна књига".

Светска здравствена организација упозорава да дуготрајна изложеност неорганском арсена, углавном кроз воду за пиће и храну, може довести до лезија коже и рака коже, али не помиње контакт са предметима који га садрже.

Пројекат "Отровна књига" наводи да зелени повези који садрже арсеник представљају здравствени ризик за библиотекаре, продавце књига, колекционаре и истраживаче и да са њима треба опрезно руковати.

image
VV inauguration
banner