Свет

Премијер Грузије одбио да посети САД због закона о страним агентима

Реализација условљене посте не одговара духу партнерства који треба да се заснива на међусобном поштовању и поверењу, поручило је грузијско министарство спољних послова
Премијер Грузије одбио да посети САД због закона о страним агентима© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Министарство спољних послова Грузије потврдило је да је премијер Иракли Кобахидзе отказао посету Сједињеним Америчким Државама, након што је америчка страна поставила услов да се у парламенту обустави расправа о нацрту закона о страним агентима.

"Америчка амбасада објавила је да су у САД позвани високи представници грузијске владе, с тим да пре посете парламент Грузије треба да обустави расправу о нацрту закона 'О транспарентности страног утицаја', што је пак грузијска страна одбила", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је истакло да реализација условљене поште не одговара духу партнерства који треба да се заснива на међусобном поштовању и поверењу, у вези са чим је амбасадору САД дато детаљно објашњење.

Раније је Амбасада САД у Грузији објавила саопштење амбасадора Робина Данигана у којем је наведено да су званичници грузијске владе добили позив "да разговарају о свим питањима стратешког партнерства и помоћи САД са високим званичницима САД".

"Нажалост, грузијска страна је одбила овај позив. Позивамо грузијску владу да поново потврди своју посвећеност евроатлантској будућности Грузије, како је то садржано у грузијском уставу", наведено је у саопштењу.

Грузијски парламент је 1. маја у другом читању одобрио нацрт закона "О транспарентности страног утицаја", тзв. закон о страним агентима, након чега су се демонстранти окупили испред зграде парламента тражећи повлачење документа.

image