Свет

Грузија на путу ка победи: Парламент у првом читању усвојио предлог закона о страним агентима

Представници опозиције напустили су салу и нису учествовали у гласању
Грузија на путу ка победи: Парламент у првом читању усвојио предлог закона о страним агентима© Nicolo Vincenzo Malvestuto/Getty Images

На основу резултата гласања на пленарној седници, парламент Грузије усвојио је у првом читању предлог закона о страним агентима, јављају "РИА Новости".

За усвајање закона гласало је 83 посланика, док против није био ниједан. 

"Чак 83 гласа за подршку, ни један глас против усвојен је у првом читању", казао је председник парламента те земље Шалва Папуашвили.

Да би закон ступио на снагу, парламент треба да га размотри и усвоји у још два читања. 

Како се додаје, представници опозиције напустили су салу и нису учествовали у гласању.

Наиме, седница се одржава у позадини протеста у Тбилисију.

Лидер скупштинске већине Мамука Мдинарадзе рекао је на седници да је протест опозиције необјашњив, јер предлог закона има само један циљ - да се разјасни где невладине организације троше вишемилионске стране грантове.

"Грузија је наш приоритет, а затим Европа и друге земље", поручио је Мдинарадзе, назвавши неутемељеним критике званичника европских земаља и Сједињених Држава на предлог закона "О транспарентности страног утицаја".

Нацрт закона обавезује невладине организације и медије који се финансирају из иностранства да се упишу у посебан регистар.

Грузијска председница Саломе Зурабишвили подржала је демонстранте који се противе усвајању закона о страним агентима.

Парламент Грузије је 7. марта 2023. усвојио у првом читању предлог закона о страним агентима, да би након тога у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, приведене су 133 особе, а касније су грузијске власти повукле предлог закона из парламента.

Раније овог месеца, владајућа партија "Грузијски сан" званично је поново увела у парламент предлог закона о страним агентима.

У предлогу закона под називом "О транспарентности страног утицаја" уместо термина "агент страног утицаја" коришћен је термин "организација која остварује интересе стране силе", док остали садржај предлога закона остаје исти. 

image