Свет

Нетанјаху: Нећемо пристати на повлачење из Појаса Газе

Лидер Хамаса оптужио је Нетанјахуа да "саботира" напоре посредника између Израела и те палестинске милитантне групе за постизање примирја, као и позиве других земаља које су апеловале на окончање рата у Појасу Газе
Нетанјаху: Нећемо пристати на повлачење из Појаса Газе© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да, услед гласина која су се појавиле током викенда о међународном притиску на Израел да пристане на прекид ватре и оконча рат у Гази у оквиру договора о таоцима, Израел неће пристати на крај ратне кампање и повлачење израелске војске из Појаса.

"Израел не може да прихвати ово. Нисмо спремни да прихватимо ситуацију у којој јединице Хамаса излећу из својих бункера, преузимају поново контролу над Газом, обнављају војну инфраструктуру и обнављају претњу грађанима Израела у оближњим заједницама (поред Газе), у градовима на југу Израела, али и свим деловима наше земље", рекао је Нетанјаху у видео-обраћању, а преноси "Тајмс ов Израел".

Он је нагласио да "Израел неће пристати на Хамасове захтеве, који значе предају".

"Наставићемо да се боримо док сви наши циљеви не буду остварени", рекао је Нетанјаху.

Премијер Израела истиче да би прихватање Хамасових захтева омогућило Хамасу да изведе, како је навео, "још један масакр у будућности".

Он је додао да је Израел и даље отворен за договор, али да Хамас "остаје утврђен на својим позицијама" током преговора.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије оптужио је Нетанјахуа да "саботира" напоре посредника између Израела и те палестинске милитантне групе за постизање примирја, као и позиве других земаља које су апеловале на окончање рата у Појасу Газе.

Ханије је у саопштењу оптужио Нетанијахуа за наставак "агресије и ширење круга сукоба", преноси "Тајмс оф Израел".

Ханије је поновио да Хамас жели да буде постигнут свеобухватни прекид ватре који би окончао "израелску агресију, гарантовао повлачење Израела из Појаса Газе и омогућио договор за ослобађање талаца у замену за палестинске затворенике у израелским затворима".

Високи званичници САД, Катара, Хамаса и домаћина Египта разговарају у Каиру о примирју у Појасу Газе.

Нетанијаху је одлучио да за сада не шаље делегацију у Каиро.

image