Свет

Французи у проблему: Систем за обарање дронова на ОИ не разликује летелице и клима уређаје

Током недавне серије тестова, утврђено је да је систем "парад", који би требало да буде кључан у заштити од терористичких напада током игара, мање него "савршен"
Французи у проблему: Систем за обарање дронова на ОИ не разликује летелице и клима уређајеGetty © Chesnot

Број забринутих посетилаца Олимпијских игара у Паризу порастао је након што је објављено да систем за заштиту од дронова, који су француске власти платиле 350 милиона евра, не разликује беспилотне летелице од клима уређаја, пише британски "Тајмс".

Током недавне серије тестова, утврђено је да је систем "парад", који би требало да буде кључан у заштити од терористичких напада током Игара, мање него "савршен", речено је том листу.

Како се наводи, у густом урбаном окружењу он је открио тек сваку трећу беспилотну летелицу, и то на раздаљини од само 800 метара.

Систем је такође побркао пропелере клима уређаја са дроновима, према наводима извора који је упознат са тестовима.

"Парад" је један од низа система против беспилотних летелица који ће бити распоређени на Играма. Званичници у Паризу инсистирају да ће гледаоци бити заштићени од терористичких напада из ваздуха.

Међутим, стручњаци нису убеђени, рекавши да би "парад", коју је развила француска одбрамбена компанија "Талес", требало да буде један од кључних система.

Како наводи "Тајмс", из британског Министарства одбране су понудили помоћ својим француским колегама у обезбеђивању ОИ. Сарадња је планирана и пре недавних потешкоћа са којима се суочавају Французи.

Верује се да је влада председника Макрона забринута због претње од напада дроновима током догађаја на отвореном на ОИ, као што је церемонија отварања, када би спортисти требало да плове чамцима низ Сену, док их са обала буде посматрало више од 300.000 људи.

Стручњаци за безбедност кажу да би терористи могли да покушају да опреме дронове експлозивним уређајима. У Француској има око три милиона дронова.

image