Свет

Макрон и градоначелница Париза пливаће у Сени да би доказали висок квалитет воде

Раније је француска невладина организација "Суфридер фондација" упозоравала да квалитет воде у Сени није довољно добар за пливање у њој током ОИ, на основу шест месеци мерења квалитета
Макрон и градоначелница Париза пливаће у Сени да би доказали висок квалитет воде© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Градоначелница Париза Ан Идалго изјавила је данас да ће пливати у Сени са француским председником Емануелом Макроном да би доказала да ће квалитет воде те реке бити на нивоу потребном за предстојеће Олимпијске игре.

Идалго је потврдила да је позвала организаторе ОИ и високе француске званичнике да пливају у Сени на догађају крајем јуна или почетком јула ове године, а међу којима је и Макрон, који је раније обећао да ће пливати у тој реци, преноси АП.

"Ми ћемо ронити у Сени и многи волонтери су се јавили да роне са мном и многи спортисти ће бити ту. Биће безбедно да пливамо у Сени", рекла је Идалго.

Раније је француска невладина организација "Суфридер фондација" упозоравала да квалитет воде у Сени није довољно добар за пливање у њој током ОИ, на основу шест месеци мерења квалитета.

У чишћење ове реке бити уложено 1,4 милијарде евра, а нова рутинска мерења ће бити почети од 1. јуна.

Организатори ОИ су раније најавили да је могуће одлагање одређених догађаја у случају високог загађења Сене, а да ће, у најгорем случају, пливачки део планираног тријатлона бити отказан.

Такође је најављено да ће пливање у деловима Сене бити дозвољено јавности, први пут од 1923. године.

image
VV inauguration
banner