Свет

Предизборна кампања? Све учесталији напади на немачке политичаре уочи избора за Европски парламент

Напад на бившу министарку најновији је у низу уочи европских избора 9. јуна.
Предизборна кампања? Све учесталији напади на немачке политичаре уочи избора за Европски парламентGetty © Westend61

Немачке власти покренуле су истрагу након напада на некадашњу градоначелницу Берлина и министарку за бригу о породици што је, наводи "Блумберг", најновији доказ пораста политичког насиља уочи избора за Европски парламент следећег месеца.

У уторак поподне, непознати мушкарац ударио је тешком и тврдом торбом по глави и врату Франциску Гифи из редова социјалдемократа канцелара Олафа Шолца, а затим се удаљио са лица места, наводи се у полицијском саопштењу.

Гифи, која је сада заменик градоначелника Берлина, претрпела је лакше повреде у нападу који се догодио у јавној библиотеци.

"Забринута сам и потресена растућом 'културом отвореног лова", где су људи који су политички активни и посвећени све више изложени нападима", написала је она на друштвеним мрежама.

Напад на министарку најновији је у низу уочи европских избора 9. јуна.

Посланик социјалдемократа у Европском парламенту озбиљније је повређен у петак у нападу у Дрездену, где је лепио предизборне плакате. Исте вечери је нападнут и волонтер Зелених.

Полиција трага за групом тинејџера за коју верује да је одговорна за оба напада.

Касно у уторак, посланик Зелених је нападнут док је био у кампањи у Дрездену, а мушкарац и жена који су га вређали и салутирали као нацисти, су приведени, саопштила је полиција.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер позвала је на "повратак политичкој култури поштовања" и поручила да "насиље гуши сваку дебату и уништава демократски дискурс".

Роберт Хабек, вицеканцелар и министар економије, упозорио је на растућу претњу слободи и демократији од "непријатеља који желе да их укину".

"Сви су приметили да је насиље, насилни говор у политичком простору постало реалност. То изговорено насиље прати стварно насиље на улицама", рекао је Хабек (Зелени) на конференцији у Хамбургу.

image