Свет

Избори за Европски парламент: Маск на страни деснице

Алтернатива за Немачку све је популарнија у земљи, а са успоном деснице у целој Европи, групе се надају да ће формирати мањину после избора за Европски парламент која ће моћи да утиче на политичке одлуке Брисела
Избори за Европски парламент: Маск на страни десницеGetty © Apu Gomes / Stringer

Копредседница Алтернативе за Немачку (АфД) Алис Вајдел позвала је предузетника Илона Маска да је посети у Бундестагу након што је милијардер јавно подржао све популарнију десничарску странку.

Власник "Тесле" позив је добио након што је недавно критиковао демонстрације које је екстремистичка муслиманска група организовала у Хамбургу. "Сигуран сам да су захтеви да се збаци влада у Немачкој незаконити", написао је на Иксу (чији је такође власник).

"Драги Илоне Маску, догађај је само једна од многих узнемирујућих ствари у Немачкој. Позивам вас да посетите моју канцеларију у немачком Бундестагу што је пре могуће, како бисмо детаљније поразговарали о свему", поручила му је Вајдел.

Алтернатива за Немачку све је популарнија у земљи, а са успоном деснице у целој Европи, групе се надају да ће формирати мањину после избора за Европски парламент која ће моћи да утиче на политичке одлуке Брисела.

"Блумберг" признаје да су десничарске странке све популарније на Старом континенту, али тврди да поједине анкете показују да њихова популарност малчице пада.

Ипак, на основу истраживања "Јуроп електса", Алијанса паневропског идентитета и демократије у којој су чланови АфД и странке Марин Ле Пен и Холанђанина Герта Вилдерса, освојиће 11,2 одсто гласова на изборима, односно 84 места у парламенту.

Највећа политичка група у ЕУ парламенту – Европска народна партија (ЕПП, десни центар), освојиће 23 одсто гласова, односно 183 места, леви центар 140 места, а либерална "Обнова" 86 места. Ове три групације имаће апсолутну већину у парламенту.

"Шушка" се да десничарска група Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР), чије је "лице" италијанска премијерка Ђорђа Мелони, преговарају са либералима о формирању треће највеће групације у парламенту са 86 места.

Иако, историјски, партије центра избегавају да сарађују са националистима, успон деснице – нарочито у Немачкој – сада је променио традиционална "уверења". Чак је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, чланица ЕПП сигнализирала да је спремна да сарађује са ЕЦР.

image