Свет

Шпанском премијеру стигла пошиљка са експлозивом: Полиција пронашла још сумњивих пакета

Обезбеђење је након скенирања коверте утврдило да се у њој налази експлозивни механизам, а полицијска истрага је и даље у току
Шпанском премијеру стигла пошиљка са експлозивом: Полиција пронашла још сумњивих пакетаwww.globallookpress.com © Gehad Hamdy/dpa

Шпанске снаге безбедности пронашле су још једну експлозивну направу у коверти писма које је послато у сателитски центар Европске уније који се налази у ваздушној војној бази у Торехон де Ардосу, у близини Мадрида, саопштило је шпанско министарство одбране.

Обезбеђење ваздухопловних снага је након скенирања коверте утврдило да се у њој налази експлозивни механизам, а полицијска истрага је и даље у току. Сателитски центар подржава заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ прикупљањем сателитских информација, наводи Ројтерс.

"Ел мундо" пише да је коверта са пиротехничким материјалом послата и у канцеларију премијера Педра Санчеза, као и Министарству одбране. Пошиљка је у палату Монклоа, званичну резиденцију председника владе, стигла пре недељу дана, али је вест објављена данас.

Подсетимо, две сумњиве пошиљке стигле су јуче, једна у украјинску амбасаду у Мадриду, а друга у компанију "Инсталаса" која се бави производњом оружја и налази се у Сарагоси на североистоку Шпаније. Поменута компанија, наводи Ројтерс, производи ракетни бацач граната Ц90 који је из Шпаније испоручен Украјини.

Прва пошиљка била је адресирана на амбасадора Украјине у Шпанији Сергеја Погорелцева који је на функцији амбасадора од 2020. године, али није прошла кроз скенер амбасаде већ ју је отворио чувар који је повређен у експлозији. Амбасадор Погорелцев рекао је локалним медијима, да је експлозив био у пакету а не у писму, како су раније пренели шпански медији.

После првог инцидента, украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба наредио је свим кијевским амбасадама у иностранству да "хитно" појачају безбедност и позвао Шпанију да истражи напад, изјавио је портпарол украјинског министарства.

image