Свет

Бајден забранио увоз обогаћеног уранијума из Русије; Антонов: САД само себи штете

Цене уранијума на светском тржишту су нагло порасле након што су САД објавиле намере да одустану од увоза из Русије
Бајден забранио увоз обогаћеног уранијума из Русије; Антонов: САД само себи штетеGetty © Monty Rakusen

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је закон којим се забрањује увоз обогаћеног уранијума из Русије. Ова забрана горива за нуклеарне електране ступиће на снагу за око 90 дана, али се америчком Министарству енергетике дозвољава да одобрава изузетке до 2027. године, у случају "националног интереса".

Законом се такође одобрава 2,7 милијарди долара за финансирање изградње индустрије нуклеарног горива САД, чијих 24 одсто обогаћеног уранијума коришћеног у нуклеарним електранама долази из Русије.

"Председник Бајден озаконио је историјску серију радњи које ће ојачати енергетску и економску сигурност наше земље смањивањем и коначним елиминисањем нашег ослањања на Русију", рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен.

Цене уранијума на светском тржишту су нагло порасле након што су САД објавиле намере да одустану од увоза из Русије.

"Росатом" - који обогаћеним уранијумом снабдева више од 90 комерцијалних реактора у САД и главни је страни снабдевач америчког тржишта - више пута је наглашавао да у потпуности испуњава све обавезе према страним купцима.

Политичка ситуација не би требало да дестабилизује рад тржишта нуклеарног горива, указала је руска државна корпорација.

У међувремену, руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов оценио је да ће овај закон изазвати шокове у међународној економији, али да неће донети прижељкиване резултате.

"Деликатна равнотежа између извозника и увозника уранијума биће нарушена. Живот је потврдио да је руска економија спремна за било какве изазове и да брзо одговара на потешкоће, чак и извлачећи добитке. Тако ће бити и овог пута", наводи се у саопштењу руске амбасаде.

"Финансијски губици за Сједињене Државе биће много већи него за Русију...Без довољно националног капацитета за богаћење, Вашингтон штети својој економији", додао је Антонов.

Радио "Спутњик" је раније пренео да је 2023. Русија држала трећину светског тржишта уранијума.

image