Свет

Колико Сједињене Државе зависе од руског уранијума?

Од почетка сукоба у Украјини, САД су увеле санкције на руску нафту и гас али и даље увозе руски обогаћени уранијум
Колико Сједињене Државе зависе од руског уранијума?Getty © vchal

Русија је тренутно највећи страни добављач нуклеарног горива за Сједињене Државе.

Москва је 2022. године испоручила скоро четвртину обогаћеног уранијума који се користи за гориво америчке флоте од више од 90 комерцијалних реактора, показују подаци Управе за енергетске информације САД.

Већина преосталог уранијума се увози из европских земаља, док други део производи британско-холандско-немачки конзорцијум који послује у Сједињеним Државама под називом "Уренцо".

Слично томе, скоро десетина земаља широм света зависи од Русије за више од половине свог обогаћеног уранијума — а многе од њих су чланице НАТО и савезници Украјине.

Само 2023. године, америчка нуклеарна индустрија је платила преко 800 милиона долара руској државној корпорацији за нуклеарну енергију, "Росатому", и њеним филијалама за гориво. Важно је напоменути да 19 одсто електричне енергије у САД напајају нуклеарне електране.

Зависност од руских горива датира још из 1990-их када су се Сједињене Државе одустале од сопствених могућности обогаћивања у корист коришћења мешаних залиха уранијума за оружје из совјетске ере.

Представнички дом америчког Конгреса недавно је донео забрану увоза руског уранијума. Предлог закона мора да прође Сенат пре него што постане закон. Као део новог закона о забрани уранијума, Бајденова администрација планира да издвоји 2,2 милијарде долара за проширење постројења за обогаћивање уранијума у Сједињеним Државама.

image