Свет

Роберт Кенеди Млађи пркоси изгледима – и то му полази за руком

Кампања независног кандидата прикупила је дупло више потписа потребних за квалификацију на изборима у Тексасу
Роберт Кенеди Млађи пркоси изгледима – и то му полази за рукомGetty © Andrew Lichtenstein / Contributor

Кампања Роберта Ф. Кенедија Млађег надмашила је сва очекивања када је реч о приступу гласачким листићима, пише "Политико".

Кампања је прикупила двоструко више потписа потребних да би се квалификовали за изборе у Тексасу, за шта је потребно више од 100.000 потписа регистрованих бирача.

Способност Кенедија и његовог предизборног тима да испуне услове је организациони подвиг – који они понављају у држави за државом.

"Стручњаци су на почетку ове кампање говорили да је немогуће да се појавимо на гласачким листићима, а ми смо се појавили и то у Тексасу", рекао је Кенеди на скупу у Остину након што је предао потписе. "А ако можемо у Тексасу, можемо свуда", додао је он.

Кенеди и његова кандидаткиња за потпредседницу Никол Шанахан сада су на гласачким листићима у четири државе. Завршили су прикупљање потписа за још девет и циркулишу петиције за још 29.

Надају се да ће "пркосити изгледима" и осванути на бирачким листићима у свих 50 држава и у Вашингтону.

Након што је изашао из трке за номинацију демократа у октобру, деловало је немогуће да Кенеди добије приступ гласачким листићима као независни кандидат. Обично независни кандидати морају да планирају месецима или чак годинама пре него што покрену кандидатуру.

Али, пише "Политико", чак и са овим раним успесима, ништа није коначно док државни званичници не прегледају потписе кампање како би потврдили додатак Кенедијевог имена на новембарском гласачком листићу.

Иако правни изазови и даље "вребају", Кенедијева кампања је ове године већ остварила правне победе у вези са приступом гласачким листићима, укључујући и оспоравање Кенедијевог формирања нове треће странке на Хавајима.

image