Свет

Кенеди изабрао Никол Шанахан за свог кандидата за потпредседника САД

Како је изјавио Кенеди, Шанаханова дели његово огорчење због контроле и информационог рата који влада САД тренутно води против америчког народа
Кенеди изабрао Никол Шанахан за свог кандидата за потпредседника САДGetty © Tayfun Coskun/Anadolu

Независни кандидат на предстојећим председничким изборима Роберт Кенеди Млађи изабрао је за свог кандидата за потпредседника САД богату правницу из Калифорније Никол Шанахан, преноси "Политико".

Кенеди се нада се да ће на изборима у новембру бити изабран за председника САД као први независни кандидат, преноси Ројтерс.

Тридесетосмогодишња Шанаханова била је присталица Демократске странке, из које је иступио и Роберт Кенеди. Председница је приватне фондације "Биа-еко". Шанаханова, која је бивша супруга оснивача "Гугла" Сергеја Брина, никада раније се није кандидовала за неку политичку позицију.

"Изгледа да Кенедија његова позиција политичког аутсајдера ставља у велику предности, јер се он дистанцира од политичког мејнстрима", изјавио је политиколог Метју Грин.

Кенеди се раније противио вакцинацији за вирус корона, а ставове против вакцина је заступала и Шанаханова.

Према резултатима недавне Ројтерсове анкете, Кенедија тренутно подржава око 15 одсто регистрованих бирача.

Кенеди је рекао да је желео кандидата који се разуме у технологију и у рад владиних агенција које се боре против корупције.

"Поносан сам што вам представљам следећег потпредседника САД, адвоката, бриљантног научника, технолога и борца за права мајки Никол Шанахан", рекао је Кенеди у Оукланду у Калифорнији.

Иначе, Шанаханова је одрасла у Оукланду, где је, према њеним речима, имала тешко детињство. Њеном оцу је дијагностикована шизофренија.

Шанаханова, која је сарадник Стенфордског центра за правну информатику, има дугу историју донаторства. Подржавала је кампању Ро Кана из Калифорније и помогла председнику Џозефу Бајдену. Шенонова је 2016. подржала и кампању Хилари Клинтон.

Својвремено је "Волстрит џорнал" објавио да је Шанаханова имала аферу са Илоном Маском, оснивачем "Тесле". И она и Маск су негирали ову аферу, која се, наводно, догодила 2021. Међутим, она и њен тадашњи супруг су се касније развели.

Шанаханова, чија је ћерка оболела од аутизма, изјавила је да 60 одсто времена проводи истражујући ову болест. „Надам се да ћу помоћи својој ћерки да превазиђе аутизам."

И Кенеди дели сличне ставове о вакцинама. Својевремено је изјавио да постоји веза између живе у вакцинама и аутизма. Шанаханова тврди да се о аутизму најбоље обавештава од мајки које имају аутистичну децу.

"Шенонова представља мајке које се боре да заштите своју децу против штетних хемикалија, лекова и хране", рекао је Кенеди у Оукленду, уз аплауз публике.

Како је додао Кенеди: "Пронашао сам потпредседника који дели моје огорчење због учешћа великих технолочких фирми у цензури, контроли и информационом рату, који наша влада води против америчког народа."

image