Свет

Немачка министарка у очима Пекинга: Зашто се Аналена Бербок труди да уништи односе са Кином

Како тврди кинески портал, политика канцелара Шолца према Кини се заснива на прагматизму, док политика Бербокове која припада странци Зелених, на идеологији, што указује на дубоки раскол у немачкој влади
Немачка министарка у очима Пекинга: Зашто се Аналена Бербок труди да уништи односе са КиномGetty © Suo Takekuma - Pool

Немачка министрка спољних послова Аналена Бербок, која припада странци Зелених, не само да је у последње две и по године темељно упропастила односе са Русијом, већ су јој и традиционално добри немачко-кинески односи трн у оку, пише немачки магазин "Цуерст".

У Кини, која се традиционално назива Средишњем краљевством, ово не пролази незапажено. Кинески новински портал "Чајна" даје критичку оцену најновијег путовања Бербокове у јужни Пацифик, које указује на дубоки раскол у немачкој влади.

Током посете јужном Пацифику, Бербокова је покушала да упропасти позитивне ефекте које је посета канцелара Шолца имала на немачко-кинеске односе. Шолц се концентрисао на област економске сарадње, истичу кинески аналитичари, а ово је схваћено као корак ка нормализацији кинеско-немачких односа.

Насупрот томе, политика Зелених је под снажним утицајем идеологије, напомиње кинески портал. Ова странка даје приоритет примени "вредности" у односу на сврсисходну и прагматичну спољну политику која доноси обостране користи. Представници Зелених, попут Бербокове и Хабека, деловали су супротно канцеларовој прагматичној оријентацији. Циљ Бербокове је да уништи напоре канцелара Шолца да нормализује односе Немачке и Кине.

У погледу економске политике, Бербокова се ослања на "смањење ризика", која, како се тврди, покушава да смањи зависност немачке привреде од кинеских произвођача. Али, воља да се одвоји од Кине повећаће зависност Немачке од САД, примећује кинески сајт.

Немачка је зависна од САД на начин који угрожава само њено постојање, посебно у областима дигитализације и интернета, а сада и у енергетском сектору. Бербокова и Хабек су дали прилику САД да униште немачку економију у веома кратком року.

Пре две и по године, савезна министарка је гласно објавила да жели да "упропасти руску економију". Данас видимо да јој то није успело. Напротив, руска привреда сада расте, цвета и напредује. Једино што је Бербоковој пошло за руком јесте да упропасти односе са Москвом.

Сада се Бербокова окренула ка Народној Републици Кини, која је друга најснажнија економија на свету. Њен циљ да наметне "европске вредности" "Средњем краљевству". То је потпуно супротни смер од прагматичне политике канцелара Шолца, који жели добре економске односе са Кином.

Иако су електрични аутомобили из Кине јефтинији од електричних аутомобила немачке производње, Шолц не жели да уведе казнене царине на увоз кинеских електричних аутомобила.

Лидер државе и странке Си Ђингпинг ће то умети да цени. Основна разлика у политици Бербокове и Шолца према Кини је у томе што се Шолцова политика заснива на прагматизму, док се политика Бербокове базира на идеологији.

На срећу, Шолц је, као носилац директивног овлашћења, које прописује члан 65. немачког Основног закона, одбио да испоручи немачке крстареће ракете "таурус" Украјини.

Како закључује магазин "Цуерст", надајмо се да Шолц користи здрав разум и у политици према Кини.

image