Свет

Ратоборни а Зелени: Аналена Бербок иза сцене наговара Шолца да се предомисли око "тауруса"

Немачка министарка спољних послова такође разрађује план за слање ракета Кијеву без преласка Шолцових црвених линија, преноси "Шпигл"
Ратоборни а Зелени: Аналена Бербок иза сцене наговара Шолца да се предомисли око "тауруса"Getty © Sebastian Christoph Gollnow/picture alliance via Getty Images

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок покушава да убеди канцелара Олафа Шолца да пошаље "таурусе" Украјини, и разрађује план за слање крстарећих ракета дугог домета без преласка Шолцових "црвених линија", преноси "Шпигл".

Подсетимо, немачки канцелар наставио је категорички да одбија слање "тауруса" Кијеву и након што је главна уредница РТ Маргарита Симоњан у јавност изнела снимак на којем командант луфтвафеа Инго Герхарц и сарадници разрађују план за напад на Кримски мост користећи те ракете, јер, како је рекао, би то подразумевало слање немачких војника који би руковали тим системима у Украјину.

Како немачки медиј преноси, Бербокова је заговорница слања "тауруса" у Украјину иако се суздржавала од јавних изјава на ту тему, а о томе је разговарала и са Дејвидом Камероном током недавне посете британског министра спољних послова Берлину. 

"Према 'ФАЗ-у', Бербокова тајно ради на томе како би Немачка и даље могла да пошаље крстареће ракете 'таурус' у Украјину без преласка Шолцових црвених линија. Једна опција: Немци дају 'таурусе' Британцима, који га прослеђују Украјинцима, али задржавају контролу над мисијом и циљевима", пише "Шпигл".

Немачки лист напомиње да Бербокова до сада није имала успеха у убеђивању Шолца да пошаље "таурусе" Кијеву, иако у тој мисији њени Зелени однедавно имају подршку Странке слободних демократа, али и Хришћанско-демократксе уније. 

"Шпигл" такође подсећа да је Аналена Бербок раније оценила да Камеронов предлог о слању "тауруса" у Британију, која би, затим, послала своје "сторм шедоу" ракете Украјини јесте "опција".

image