Свет

Бербокова не би да шаље војску у Украјину: Путин не жели да преговара, већ да нас увуче у рат

Немачка министарка спољних послова се плаши да би Украјина буде поражена у рату. Ако Путин победи, изјавила је, безбедност у Европи и међународни поредак биће угрожени
Бербокова не би да шаље војску у Украјину: Путин не жели да преговара, већ да нас увуче у ратGetty © Sean Gallup

Немачка министарка спољних послова Аналена Барбок поново је оптужила руског председника Владимира Путина да жели да увуче НАТО у рат и да зато одбија преговоре о Украјини.

"Путин дефинитивно не жели да преговара", рекла је она у интервјуу за медијску групу "Функе", а преноси "Тагесшпигл".

Бербокова је додала да ће, уколико Русија однесе победу у Украјини, безбедност у Европи и међународни поредак "бити угрожени". Ипак, Бербокова се успротивила слању НАТО трупа у Украјину.

На питање да ли се немачки канцелар Олаф Шолц уплашио због руске реакције и да ли је због тога  блокирао испоруку пројектила "таурус", Бербокова је рекла да се она не плаши руског лидера.

У коментарима на друштвеној мрежи Икс, Немци су критиковали изјаве шефице Министарства спољних послова. Сам Запад је, према овим коментарима, довео до ескалације сукоба, када је прекинуо преговоре о Украјини.

Путин је раније рекао да Москва неће да ратује са НАТО-ом, и то називао бесмислицом. Руски председник је указао на разлику у војној потрошњи: 811 милијарди долара према буџету САД, насупрот 72 милијарде долара које је за војну потрошњу наменила Русија.

Крајем новембра, шеф фракције странке "Слуга народа" Владимира Зеленског у Врховној ради и члан Комитета за националну безбедност Давид Арахамија изјавио је да су војне операције у Украјини могле да се заврше у пролеће 2022, али да украјинске власти нису пристале на неутралност Украјине.

После преговора са Русијом у Истанбулу, тадашњи британски премијер Борис Џонсон позвао је Кијев да ништа не потписује са Руском Федерацијом и да "само настави борбу". Како је пренео лист "Тајмс", бивши британски премијер негира да је прекинуо мировне преговоре између Русије и Украјине.

Министарка спољних послова Аналена Бербок нема наде да ће се конфликт у Украјини ускоро завршити.

"Путин, што је више него јасно, даје до знања да не поштује никакве рационалне аргументе и вредности човечанства. Он сигурно не жели да преговара", додала је Бербокова.

"Од почетка инвазије у фебруару 2022. године, руски председник је више пута тестирао солидарност нас Европљана", изјавила је министарка спољних послова Немачке.

Бербокова се плаши да би Украјина буде поражена у рату: "Било би незамисливо шта ће се догодити уколико Украјина изгуби овај рат."

"Ако Путин победи, безбедност свих нас у Европи и међународни поредак биће угрожени", додала је.

Међутим, она је искључила слање копнених трупа које је предложила Француска.

"Путинов циљ је да оконча постојање Украјине као независне, слободне земље и да увуче НАТО у рат", додала је Бербокова. "Од почетка смо јасно ставили до знања да то нећемо дозволити."

Бербокова је упозорила и на "руску ратну пропаганду", која, према њеном мишљењу, дестабилизује западне демократије: "Руска ратна пропаганда служи дестабилизацији западних демократија, а то не смемо да дозволимо, посебно не сада, када смо суочени са изборима у Европи и у Немачкој."

Украјински председник Владимир Зеленски очекује офанзиву руске војске почетком лета, због чега тражи војну помоћ од САД и западних савезника. "Управо сада нам је потребна помоћ", рекао је Зеленски у интервјуу за америчку телевизију Си-Би-Ес.

Украјинска војска је исцрпљена после више од две године сукоба. Украјински председник сматра да Русија планира проширење рата у Европи: "Сада је ред на нас (Украјину). Затим долазе Казахстан, балтичке државе, Пољска и Немачка."

image