Свет

Роберт Фицо поново оперисан: Обезбеђење направило пропуст?

Премијер Словачке је рањен у екстремитет, грудни кош и стомак, а председник Словачке каже да је Фицо био при свести када је одведен у болницу и да се сећа да му је указана прва помоћ
Роберт Фицо поново оперисан: Обезбеђење направило пропуст?© Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Премијер Словачке Роберт Фицо сећа се околности атентат и запањен је колико се све брзо одиграло, рекао је словачки председник Петер Пелегрини.

"Сећа се, запањен је како се то догодило и како се брзо догодило", рекао је Пелегрини за телевизију ТА3, додајући да је Фицо био при свести када је одведен у болницу и да се сећа да му је указана прва помоћ.

Пелегрини је у четвртак поподне посетио Фица у болници. Он је рекао да је са рањеним премијером успео да разговара само неколико минута. Према Пелегринијевим речима, Фицово здравствено стање је и даље озбиљно.

Премијер Словачке је након рањавања у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици.

Словачки медији су пренели да је нападач 71-годишњи писац Јурај Цинтула, али Министарство унутрашњих послова и полиција још увек нису потврдиле те наводе.

Премијер је рањен у екстремитет, грудни кош и стомак, а у болницу је пребачен хеликоптером.

Министар Шутај-Ешток је рекао да је напад на Фица био политички мотивисан и да је нападач одлуку о томе донео након председничких избора пре више од месец дана.

  • 17. мај 2024 • 16:45

    16:45

    Нападач пред истражним судијом у суботу, 18 маја

    Специјализовани кривични суд прихватио је предлог генералног тужиоца да одреди притвор атентатору Јурају Цинтулу, који је оптужен за посебно тешко кривично дело убиства са предумишљајем у покушаја, рекла је портпаролка ШТС-а Катарина Куђакова, ана конференцији за медије.

    Она је истакла да је истрага у току и да не може да открије више информација.

    Куђакова је рекла и да је истражни судија саслушање осумњиченог заказао за суботу, 18. маја 2024. године.

  • 13:41

    Министар одбране Словачке: Фицо поново оперисан

    Премијер Словачке Роберт Фицо поново је оперисан, а његово стање и даље је озбиљно, изјавио је данас словачки министар одбране Роберт Калињак на конференцији за медије.

    ''Фицо је поново данас оперисан. Његово стање и даље је озбиљно, али је премијер при свести. Словачка влада функционише нормално'', рекао је Калињак, преноси ТА3.

    Директорка универзитетске болнице Рузвелт у Банској Бистрици Миријам Лапуникова рекла је да је Фицо и даље на одељењу интензивне неге, додајући да су доктори уклонили Фицово мртво ткиво.

    Из словачке владе данас је такође саопштено да су се после покушаја убиства Фица у медијима појавиле многе нетачне и погрешне информације, чак и након јучерашње конференције за новинаре чланова владе и снага безбедности.

    "С тим у вези, канцеларија владе поново је затражила од медија, политичара и јавности да своје мишљење заснивају на званично саопштеним информацијама и да проверавају чињенице", наводи се у владином саопштењу.

  • 13:17

    МУП Словачке: Фицово стање озбиљно, али стабилно

    Претња по здравље словачког премијера Фица је и даље озбиљна, али је његово стање стабилизовано, рекао је словачки министар полиције Матуш Шутај Ешток.

  • 12:27

    Фицо остаје на интензивној нези

    Словачки премијер Роберт Фицо остаће на интензивној нези, након што је на њега извршен атентат у среду, саопштила је данас влада ове земље, преноси Ројтерс.

    Лекарски конзилијум у болници у словачком граду Банска Бистрица састаће се вероватно у понедељак кад би требало да одлучи о даљем поступању и лечењу премијера, поручио је раније данас новоизабрани председник Петер Пелегрини.

  • 09:38

    Орбан: Претпоставке о вези атентата на Фица и рата у Украјини су оправдане

    Мађарски премијер Виктор Орбан сматра да је оправдано претпоставити да постоји веза између атентата на словачког премијера Роберта Фица и рата у Украјини. Орбан је рекао да је "мало држава говорило гласом мира, осим Мађарске, Ватикана и Словачке" и додао да "снажни центри моћи имају интерес у настављању рата" у Украјини, преноси МТИ.

    Мађарски премијер је рекао да је "сигурно да је нападач левичар и да је био за рат" и да зато претпоставке о вези између атентата и рата "нису неоправдане" јер, како је оценио, "иза политичара који су за рат стоје велике снаге".

    "Они који су за мир не смеју да се плаше и морају да се суоче са царством Сороша и, ако буде неопходно, америчком спољном политиком и морају јасно да кажу да је у интересу Европе да се стране врате за преговарачки сто", рекао је Орбан.

  • 09:04

    Без планова за нову операцију рањеног словачког премијера

    Није планирано да Фицо буде подвргнут новим операцијама, рекао је председник Словачке Петер Пелегрини.

    Додао је да ће се у понедељак решавати питање превоза рањеном премијера из Банске Бистрице у Братиславу.

  • 08:59

    Словачки портал: Телохранитељи Фица направили више грешака

    Бивши припадник специјалне јединице полиције Чешке Лумир Немец сматра да су телохранитељи словачког премијера Роберта Фица направили неколико грешака у заштити Фица током атентата на њега у среду, када је Фицо тешко рањен.

    Немец је, на основу снимака са места напада, оценио да телохранитељ који је стајао десно од Фица није посматрао део испред премијера за који је био задужен и да због тога није на време приметио нападача.

    "Тешко је рећи зашто, можда је осетио неку врсту претње тамо где је било више људи, али да је посматрао простор за који је задужен, он би 100 одсто раније приметио нападача", рекао је Немец за словачки портал "Актуалитy".

    Према његовим речима, телохранитељи су морали да буду ближе премијеру јер је он прилазио групи људи.

    "Једина брига телохранитеља је особа коју штити. У тренутку кад су сви скочили на нападача, један телохранитељ је требало да се баци на Фица и да га загрли. Да нападач није био сам, док је он (Фицо) лежао на земљи сам, други човек је могао да дође са друге стране и да га убије на месту", рекао је Немец.

    Портпаролка Канцеларије инспекцијске службе Андреа Добјашова изјавила је да је истрага о поступању телохранитеља премијера Словачке већ покренута.

image