Русија

Руска дума о победи Петра Пелегринија: За многе европске политичаре долазе последњи дани

Европљани осећају на чијој је страни истина, поручио је први заменик председника Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа
Руска дума о победи Петра Пелегринија: За многе европске политичаре долазе последњи дани© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Европљани су свесни покушаја САД да подстакну сукоб у Европи и за многе модерне европске политичаре долазе последњи дани, изјавио први заменик председника Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа, коментаришући председничке изборе у Словачкој.

Шеф словачког парламента Петер Пелегрини, који се противи испоруци оружја Украјини, победио је на председничким изборима у Словачкој са 53,12 одсто гласова, саопштило је раније одељење за статистику након обраде 100 одсто гласачких листића.

"Русија је увек тежила мирном исходу сукоба у Украјини, који су 2013. године изазвале обавештајне службе САД, које покушавају да распламсају велики сукоб у Европи увлачећи европске земље у рат. Велики број људи то разуме. У оним земљама у којима се одржавају избори, видимо какве се промене дешавају. За многе политичаре у модерној Европи долазе последњи дани", казао је Чепе.

Према његовим речима, Европљани осећају на чијој је страни истина.

"Схватамо да ће од данас, након победе Петера Пелегринија бити вршен огроман притисак. Видимо какав се притисак врши на Мађарску и на многе друге земље које желе независно да се изјашњавају. Европа данас, пре свега у банкарском сектору, у великој мери зависи од Сједињених Држава, због чега они и могу да врше притисак на европске земље", додао је руски званичник.

Пелегрини је раније обећао да неће дозволити слање словачке војске у Украјину ако победи на председничким изборима, да би након победе поручио да ће Словачка остати на страни мира, а не рата.

Он је рекао и да даље наоружавање Украјине не даје никакве резултате и само доводи до смрти људи.

Пелегрини је такође изразио забринутост да би пумпање Кијева оружјем могло на крају да се заврши катастрофом, и сугерисао да би најбоље решење било да се започну мировни преговори што пре.

image
VV inauguration
banner