Свет

Дејвида Коперфилда 16 жена оптужило за напаствовање, "Гардијан" истиче контакте с Епстином

Адвокати чувеног мађионичара негирали су оптужбе, и у изјави за британски лист негирали да је њихов клијент оставио "бројне поруке" злогласном милијардеру-педофилу
Дејвида Коперфилда 16 жена оптужило за напаствовање, "Гардијан" истиче контакте с ЕпстиномGetty © Gary Gershoff/Getty Images

Дејвид Коперфилд је између 2004. и 2005. у више наврата остављао поруке педофилу и милијардеру Џефрију Епстину, открио је "Гардијан" након што је познатог америчког мађионичара 16 жена оптужило за сексуално напаствовање у периоду између осамдесетих година прошлог века до 2014, и то у време када су имале мање од 18 година.

Од тих жена, три тврде да их је Коперфилд дрогирао пре него што их је силовао, док друге наводе да их је додиривао непримерено или да их је "грумовао", односно успостављао емотивни однос са малолетним особама са намером да их злоставља, преноси британски лист.

Коперфилд је негирао све оптужбе, а његови адвокати су истакли да се он "никад није понашао непримерено са било ким, а камоли са било ким малолетним".

Фалон Торнтон, једна од четири жене које тврде да их је Коперфилд непримерено додиривао током својих наступа, пријавила је такав инцидент 2014. године полицији Лас Вегаса, а случај је затворен због наводног недостатка доказа.

Везе са Џефријем Епстином?

"Гардијан", који је имао увид у белешке особља у Епстиновој вили у Палм Бичу,  наводи да је Коперфилд звао осуђеног педофила 16 пута за свега неколико месеци, и да је оставио поруке попут "битно је", "зовем само да се јавим", или "џекпот".

Коперфилдови адвокати су за "Гардијан" негирали да је њихов клијент Епстину оставио "бројне поруке", да је био близак са педофилом, и да је био свестан Епстинових злочина. Такође су тврдили да су поруке вероватно биле одговори на захтев Епстина за карте за неки од Коперфилдових наступа.

Међутим, позивајући се на интервјуе са сведоцима, судске записе и полицијске доказе, британски лист наводи да се Коперфилд састао са Епстајном најмање три пута.

Две Епстинове жртве су одвојено рекле за "Гардијан" да су биле присутне на таквим састанцима - једна на вечери у Епстиновој кући 2004, а друга у Коперфилдовом "складишту" у Лас Вегасу исте године.

Јохана Сјоберг, која је оптужила Епстина за сексуално злостављање, потврдила је за "Гардијан" да је упознала Коперфилда на вечери коју је педофил-милијардер организовао 2004. године, и рекла да јој се испрва чинило као да су Коперфилд и Епстин блиски.

Сјобергова је током сведочења пред судом рекла да ју је Коперфилд питао да ли је свесна да Епстин плаћа девојке како би нашле друге девојке.

Коперфилдови адвокати су рекли да је њихов клијент хтео да потврди "гласине" које је чуо, те да је питање поставио због забринутости за Сјобергову. Када она није могла да потврди гласине и није деловала забринуто, Коперфилд је одустао од теме јер "није видео разлог за контактирање полиције".

Сјоберг је додала да је после вечере срела Коперфилда након једног од његових наступа, те да су затим ишли заједно у шопинг у Мајамију. Она напомиње да Коперфилд није показивао сексуалне намере и да је искључиво био љубазан према њој.

Анонимна Епстинова жртва која се води као "Џејн Доу 15" и коју је педофил злостављао кад је имала 15 година каже за "Гардијан" да је Епстин платио за њен пут из Мичигена у Лас Вегас 2004, где је требало да се први пут сусретне са педофилом.

Међутим, Епстинови сарадници су је прво одвели до Коперфилдовог "складишта", где се налазила група младих жена које су дошле са истом намером, односно да упознају Епстина и Коперфилда. 

Коперфилдови адвокати су признали да је њихов клијент водио Епстина "и његове госте" у обилазак свог музеја, додавши да је њега и Епстина пратило 10 чланова његовог особља. 

Адвокати су рекли да је обилазак одржан пре него што су Епстинови злочини откривени и да Коперфилд током посете није посумњао ни на шта.

"Џејн Доу 15" је рекла да ју је упознавање са Коперфилдом "учинило да се осећа безбедно", додавши да се мађионичар није понашао неприкладно.

Након сусрета, Епстин ју је одвезао својим авионом на свој ранч у Њу Мексико, где је доживела "гнусно и дуготрајно сексуално напаствовање". 

image