Свет

"Залепили се за писту": У Немачкој ухапшени климатски активисти због блокаде аеродрома

Немачки министар саобраћаја Фолкер Висинг рекао је да су потребни нови закони да би се такве радње квалификовале као кривична дела
"Залепили се за писту": У Немачкој ухапшени климатски активисти због блокаде аеродромаGetty © Karl-Josef Hildenbrand

Немачка полиција ухапсила је осам климатских активиста који су данас провалили на аеродром у Минхену, што је накратко довело до затварања аеродрома и отказивања око 60 летова.

Шест активиста се "залепило" за писту, рекао је портпарол полиције, додајући да је ситуација сада под контролом, а обе аеродромске писте отворене су за доласке и полетања, преноси Ројтерс.

Климатска група Последња генерација, која је организовала сличне протесте у прошлости, саопштила је да је одговорна за акцију у низу постова на "Иксу".

Група је саопштила да је шест њених чланова село на асфалт аеродрома с циљем да блокирају авио-саобраћај, критикујући Берлин због субвенционисања авио-компанија на рачун железнице.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фазер рекла је да ће мере безбедности на аеродрому бити ревидиране.

"Оваквим криминалним радњама угрожава се ваздушни саобраћај и штети заштити климе јер само изазивају презир и бес. Починиоци се морају енергично гонити", написала је она "Иксу".

Немачки министар саобраћаја Фолкер Висинг рекао је да су потребни нови закони да би се такве радње квалификовале као кривична дела, за које су предвиђене казне до две године затвора, напомињући да их важећи закони класификују као мање прекршаје.

Портпарол аеродрома рекао је да је аеродром био потпуно затворен за полетање и слетање скоро два сата.

Готово 11 летова је преусмерено, а  60 је отказано, али су кашњења и даље могућа, рекао је портпарол.

image