Свет

Мање зелене агенде и више наоружања: Како би изгледао други мандат Урсуле фон дер Лајен?

Председница ЕК мења плочу: уместо климатских промена, у другом мандату жели да стави фокус на одбрану и "конкурентност"
Мање зелене агенде и више наоружања: Како би изгледао други мандат Урсуле фон дер Лајен?© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен пролази кроз трансформацију од "зелене голубице" до одбрамбеног сокола, пише "Политико".

Након што је почетком недеље најавила кандидатуру за други мандат на челу Комисије, Фон дер Лајенова је била недвосмислена - њена амбиција је да Европу учини "конкурентнијом", што у 2024. години покрива читав низ области, од одбране, до индустрије.

Некадашња немачка министарка одбране је приморана да се адаптирана на нове геополитичке реалности, пре свега на сукоб у Украјини, али и на могућност да би Доналд Трамп могао да постане председник САД на изборима заказаним за новембар.

Незадовољство климатским политикама ЕУ такође је у порасту: конвоји пољопривредника, незадовољних новим прописима који за циљ имају смањење емисије штетних гасова, блокирали су многе европске престонице.

Одговор Фон дер Лајенове на те кризе је двострук. У сектору одбране, она жели да именује новог комесара за одбрану, као и да усмери државе чланице ка заједничкој потрошњи у тој области.

Када је реч о климатским политикама, Фон дер Лајенова ће морати да "успори" и понуди уступке представницима пословне заједнице, који нису задовољни превеликим мешањем ЕУ. То ће бити неопходно ако буде желела да добије подршку своје Европске народне партије, која је последњих месеци скренула удесно.

Председница ЕК је у недавном говору покушала да одбрани своја досадашња постигнућа - пре свега европску зелену агенду. Ипак, она је признала да се у последњих пет година много тога променило, као и да је свет драстично другачији у односу на 2019.

Тренутни сазив Европског парламента изабран је у тренутку када су климатски протести инспирисани Гретом Тунберг били на врхунцу, а заштита животне средине једна од доминантних тема.

Овог пута, расположење је знатно другачије. Гневни пољопривредници, а не климатски активисти су ти који блокирају саобраћајнице око Париза и Лондона, а многи од њих се жале на све ригорозније климатске прописе.

Зелене партије су изгубиле подршку, а Европљани данас више брину о економској и геополитичкој нестабилности, имиграцији, расту цена животних намирница и сукобу у Украјини него о климатским променама, пише "Политико".

У свом говору у понедељак, Фон дер Лајенова једва да је и поменула климатске промене: у центру њене пажње нашла су се питања попут конкурентности, миграција и одбране.

Председница ЕК ће морати да рачуна и на промене у Европском парламенту до којих ће извесно доћи након јунских избора. Партије деснице су у успону, а "проевропска коалиција" која ју је изабрала пре пет година и коју чине партије десног и левог центра, као и либерали, највероватније више неће имати потребну већину.

image