Свет

Хути тврде да су оборили још један амерички дрон (ВИДЕО)

Смрт Америци; Смрт Израелу; Проклетство за Јевреје; Победа ислама, поручују Хути
Хути тврде да су оборили још један амерички дрон (ВИДЕО)Getty © Photo by Isaac Brekken/Getty Images

Јеменски Хути саопштили су да су оборили још једну америчку беспилотну летелицу, пошто су интернетом већ кружили снимци онога што је изгледало као олупина дрона MQ-9 "рипер". Такође, нападнут је и танкер у Црвеном мору који је пловио под заставом Панаме, пренео је Асошиејтед прес.

Нова два инцидента само су наставак акција ове побуњеничке групе усмерених на савезнике Израела а због операција које та земља спроводи у Појасу Газе.

Портпарол Хута бригадни генерал Јахја Сари саопштио је да су побуњеници оборили "рипер" ракетом земља-ваздух, док је за летелицу рекао да је изводила непријатељске акције у јеменској провинцији Мариб, коју држе савезници јеменске прогнане, међународно признате владе.

Хути су касније објавили снимке за које тврде да показују лансирање ракете земља-ваздух ноћу, заједно са снимком ноћног осматрања ракете која погађа дрон вредан око 30 милиона америчких долара. Човек, чији је глас дигитално измењен да би се спречила идентификација, скандирао је: "Бог је највећи; Смрт Америци; Смрт Израелу; Проклетство за Јевреје; Победа ислама."

На снимку на мрежи приказана је олупина која подсећа на комаде "рипера" на земљи, као и снимак те олупине у пламену.

Војска Сједињених Држава није одговорила на упит агенције о тврдњи Хута, који су и раније обарали америчке дронове оружјем способним за нападе на великим висинама а које су наводно добили од свог савезника Ирана.

image