Свет

Рат у Црвеном мору: Други исламски фронт против Израела и САД

Покрет Ансар Алах, који се сматра савезником Ирана, већ је победио Саудијску Арабију у рату који је трајао од 2015. до 2022, а сада се супротставља Израелу и читавом Западу
Рат у Црвеном мору: Други исламски фронт против Израела и САДGetty © Mohammed Hamoud

Уз Суецки канал, Црвено море је једно од најважнијих економских чворишта, којим пролази више од 15 одсто глобалне трговине, због чега је за Запад представљало огромно изненађење када су 19. новембра 2023. борци покрета Ансар Алах (Божји следбеници), познатији као јеменски Хути, почели да гађају бродове Израела и западних земаља, пише политички аналитичар Александар Марковић за сајт "Јуросинерџис".

Разлог за ову акцију покрета је рат истребљења који Израел води против Палестинаца и претња коју ционистички режим представља за џамију Ал Акса у Јерусалиму.

Док друге муслиманске земље, са изузетком Ирана, ништа не предузимају против Израела, Јеменци су навикли да гледају смрти право у очи. Овај покрет се сматра блиским савезником Ирана. Претходно су победили Саудијску Арабију и Запад у рату истребљења у Јемену, који је трајао од 2015. до 2022, изазивајући једну од најтежих хуманитарних криза у свету. Данас се боре практично против целог Запада, и то прилично успешно.

Велике западне бродске компаније, као што су данска "Маерск", француска ЦМА ЦГМ и нафтна компанија "Бритиш петролеум" почеле су да избегавају Суецки канал и усмеравају саобраћај преко Рта добре наде. Трошкови осигурања за бродове повећали су се и до 250 одсто.

Такође, глобална потрошња нафте је након ових напада значајно порасла јер су се трговачки путеви знатно продужили. Управо 28. фебруара 2024. први пут је потопљен нафтни танкер "Рубимар", који је потонуо на дно Црвеног мора.

Чак ни војна мисија, предвођена САД, није била у стању да отклони ову претњу, а то је значајно повећавало утицај Ирана, као и утицај покрета Ансар Алах, који се сада сматра једном од најмоћнијих исламских група отпора. Њихов борбени поклич је: "Нека умре Америка! Нека умре Израел! Победа ислама!"

"Божји следбеници", који практикују неку врсту исламског племенског социјализма, различитог од холивудског исламизма Исламске државе и револуционарног ислама Ирана, одбацују позиве Запада за преговоре. Бајденова администрација је наставила рат против Ансар Алаха, који је покренуо његов претходник Доналд Трамп. Вашингтонска администрација је поново увела санкције становницима Јемена. У јануару ове године, Бајден је овај покрет прогласио "глобалном терористичком групом".

Неспособност НАТО, успеси Хута

Док америчка група носача авиона штити Израел од беспилотних летелица и крстарећих пројектила из северног Јемена, Хути редовно гађају НАТО бродове. Овде све више постаје очигледна неспособност Северноатлантског пакта да ефикасно води рат. Данска фрегата је претрпела тешка оштећења у борби против Хута, два америчка маринца су погинула покушавајући да пресретну испоруку иранског оружја покрету Ансар Алах, наводи Марковић.

Ови конзервативни револуционари данас желе да прошире рат. Осим Црвеног мора, они су у стању да угрозе и Индијски океан, па чак и Рт добре наде, који, због блокаде Суецког канала, служи као резервна дестинација за западне компаније. Али, како муслиманска племенска милиција може да делује на глобалном нивоу и да удари капитализам право у срце?

Иза овог покрета стоји Иран, који подржава борбу против либерализма и ционизма, не само у Ираку, Либану и Палестини, већ и у Јемену. Војници иранске Револуционарне гарде извозе револуцију тако што обучавају припаднике исламске осовине отпора за коришћење најсавременије технологије дронова и ракета. Бројне беспилотне летелице и крстареће ракете омогућавају покрету Ансар Алах да гађа не само на Израел, већ и бродове на Рогу Африке.

Хути су тако готово преко ноћи постали једна од најпознатијих група отпора у исламској цивилизацији, што им је омогућило да стекну додатни капитал у јеменском грађанском рату. Борба против Израела је изузетно популарна на читавом муслиманском простору. Покрет Ансар Алах је од децембра 2023. добио 16.000 нових регрута, које могу да искористе за освајање јужне обале и истока земље, богате сировинама, где се налазе значајна налазишта нафте и гаса, које још контролише прозападна влада у Јемену.

Вероватно је освајање шиитских територија Саудијске Арабије или заузимање светих градова ислама - Меке и Медине - за сада само жеља или пропаганда јеменских ратника. Али, не треба заборавити да је још пре десет година било незамисливо да ће Хути доживети овакав успех.

Феномен покрета Ансар Алах ће нас без сумње заокупљати и у будућности. Док много познатији Хезболах покушава да преузме власт над Либаном, покрет Ансар Алах покушава да преузме контролу над читавим Јеменом и прошири своје акције и против Израела и против Запада.

image
VV inauguration
banner