Свет

Узрок пада Раисијевог хеликоптера "технички квар", САД: Иран је сам крив

Сви који су били у пратњи иранског председника, укључујући министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана, погинули су у паду хеликоптера
Узрок пада Раисијевог хеликоптера "технички квар", САД: Иран је сам крив© AP Photo/Vahid Salemi

Председник Ирана Ебрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, саопштила иранска агенција Мехр.

Хеликоптер у којем су били председник Раиси и министар спољних послова земље Хосеин Амир Абдолахијан срушио се јуче на северозападу Ирана, у региону Верзеган.

Сви који су били у пратњи иранског председника, укључујући иранског министра спољних послова, погинули су. Узрок пада хеликоптера је технички квар летелице, пренела је иранска агенција ИРНА.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј прогласио је данас петодневну жалост. У наредна два месеца дужност председника привремено ће обављати први потпредседник Исламске Републике Мохамед Мокхбер.

"Хеликоптер председника Раисија је потпуно изгорео нажалост, страхује се да су сви путници мртви", рекао је званичник након што су тимови за претрагу пронашли олупину хеликоптера.

Након погибије Раисија, ванредни избори за председника Ирана биће одржани 28. јуна, најавио је данас Мохсен Еслами, председник иранског изборног штаба.

Сахрана Ебрахима Раисија и његове пратње биће одржана сутра, 21. маја, у иранском граду Табризу. 

Бела кућа је саопштила да не виде знакове страног мешања у паду Раисијевог хеликоптера, преносе медији.

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће народу и Влади Исламске Републике Иран поводом смрти председника Ебрахима Раисија.

  • 20. мај 2024 • 20:54

    20:54

    Амбасадор Израела у УН осудио минут ћутања за иранског председника Раисија

    Амбасадор Израела у Уједињеним нацијама Гилад Ердан осудио је данас Савет безбедности због одавања поште иранском председнику Ебрахиму Раисију који је погинуо у хеликоптерској несрећи у Ирану.

    Према речима израелског амбасадора, СБ УН се не труди да ослободи израелске таоце, али данас је одао пошту човеку који је одговоран за смрт хиљада људи у Ирану, Израелу и широм света.

    "Шта је следеће ? Минут ћутања на годишњицу Хитлерове смрти", запитао се Ердан оптужујући Савет безбедности УН да је постао "опасност за светски мир".

  • 20:48

    САД: Иранске власти саме криве за пад хеликоптера

    Портпарол Стејт департмента Метју Милер је, коментаришући пад хеликоптера у којем је погинуо председник Ирана Ибрахим Раиси, рекао да су иранске власти саме криве за пад зато што су користиле хеликоптер стар 45 година у лошим временским условима.

    "Пре свега, ми уопште нећемо да се извињавамо за наш режим санкција. Иранска влада је користила своје летилице за транспорт опреме за подршку тероризму, тако да ћемо наставити да у потпуности спроводимо санкције. Иранска влада је та која је одговорна за одлуку да управља хеликоптером старим 45 година у, како је описано, лошим временским условима, а не неки који други актер", наводе из Стејт департмента.

  • 20:42

    У Турској дан жалости због погибије Раисија и Амир-Абдулахијана

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да је на седници владе одлучено да у Турској буде проглашен дан жалости због погибије председника и шефа дипломатије Ирана, Ебрахима Раисија и Хосеина Амир-Абдулахијана.

    "На састанку владе одлучили смо да прогласимо дан националне жалости како бисмо поделили дубок бол који је доживео ирански народ", рекао је Ердоган, преноси Анадолија.

  • 20:41

    Стејт департмент: Иран од САД тражио помоћ након пада хеликоптера у којем је био Раиси

    Иран је затражио помоћ од Вашингтона након што се у планинама недалеко од границе са Азербејџаном срушио хеликоптер у којем је био ирански председник Ебрахим Раиси, саопштио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.

    Он је новинарима рекао да САД "из логистичких разлога" нису могле да пруже помоћ Ирану, преноси Ројтерс.

    Нагласио је да Раисијева смрт не мења "фундаментални став Вашингтона према Ирану".

  • 19:21

    Техеран: Ванредни председнички избори биће одржани 28. јуна

    Након погибије иранског председника Ебрахима Раисија, ванредни избори за председника Ирана биће одржани 28. јуна, најавио је данас Мохсен Еслами, председник иранског изборног штаба.

    "Четрнаести председнички избори у Ирану биће одржани 28. јуна", рекао је Еслами, а преноси новинска агенција Иранс Мехр.

    Додао је да је од Савета старатеља затражено да започне регистрацију председничких кандидата пре 28. маја.

  • 17:59

    Вучић упутио саучешће народу Ирана: Раиси је био искрени и доследни пријатељ Србије

    Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће народу и Влади Исламске Републике Иран поводом смрти председника Ебрахима Раисија.

  • 17:18

    Књига жалости у Амбасади Ирана поводом погибије председника од сутра до петка

    Књига жалости у Амбасади Ирана поводом погибије иранског председника Ебрахима Раисија и других званичника биће отворена од сутра до петка.

    Амбасада Ирана саопштила је да је књигу отворила јуче, а да ће сви заинтересовани моћи да се упишу у наведеном року у згради Амбасаде на адреси Михаила Мике Јанковића 3, од 10 до 15 часова.

  • 16:54

    Ирански медији потврдили: Технички квар је био узрок пада

    Узрок пада хеликоптера у којем се налазио председник Ирана Ибрахим Раиси је технички квар летелице, преноси иранска агенција ИРНА.

    "Раиси је мученички страдао у недељу услед пада хеликоптера који се догодио због техничког квара летелице", наводи се у саопштењу агенције.

  • 16:35

    Минут ћутања за Раисија и у Савету Безбедности Уједињених Нација

    Савет Безбедности Уједињених Нација одао је минутом ћутања почаст преминулом иранском председнику и министру спољних послова, јавља дописник Спутњика.

  • 16:11

    Турска: Систем за комуникацију у хитним случајевима није радио

    Министарство саобраћаја Турске саопштило је да систем за комуникацију у хитним случајевима у хеликоптеру погинулог председника Ирана Ебрахима Раисија  није радио. 

    Како је саопштено, система или није ни било, или је био искључен. 

image