Свет

Забринути за иранско нуклеарно оружје? Раиси: Само цивилни програм

"Гардијан" наводи да то што ИАЕА не може да надгледа ирански нуклеарни програм већ пет година и сукоб у Гази иду на руку иранским политичарима који подржавају развој нуклеарног оружја
Забринути за иранско нуклеарно оружје? Раиси: Само цивилни програм© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Европске и америчке дипломате су забринуте да би ирански нуклеарни програм, који не може у потпуности да надгледа Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), могао да доведе до развоја нуклеарног оружја, чему би могла да допринесе и дестабилизација региона изазвана сукобом у Појасу Газе, пише "Гардијан".

Лист наводи да то што ИАЕА не може да надгледа ирански нуклеарни програм већ пет година, као и сукоб у Гази, иду на руку иранским политичарима који подржавају развој нуклеарног оружја.

Ирански председник Ибрахим Раиси поновио је последњих дана да његова земља, за сада, спроводи цивилни нуклеарни програм, али су САД и европски партнери на прошлонедељном састанку управног одбора ИАЕА изнели "озбиљна упозорења о претњи" коју представља недостатак сарадње Ирана са међународном заједницом поводом његовог нуклеарног програма.

Западне земље на том састанку нису усвојиле нове резолуције којима би осудиле Техеран, углавном због настојања да се избегне потенцијална ескалација док Запад покушава да обузда последице текућег рата у Појасу Газе.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси чак је признао да је та агенција изгубила "континуитет сазнања" о иранском обогаћивању уранијума.

Руски изасланик при ИАЕА Михаил Уљанов такође је упозорио да је ситуација "пуна опасности и да постоји ризик да измакне контроли", иако је за то највише окривио САД које су напустиле нуклеарни споразум склопљен са Ираном 2015. године.

Упозорења су уследила након што су ирански политичари, који су се противили споразуму из 2015. године који ограничава ирански нуклеарни програм, постигли успех на парламентарним изборима прошлог викенда.

Иран обогаћује уранијум на нивоу од 60 одсто, а 90 одсто се сматра нуклеарним оружјем, указује "Гардијан" и наводи да су последњих месеци високе иранске личности довеле у питање посвећеност Техерана искључиво цивилном нуклеарном програму.

Важење нуклеарног споразума из 2015. истиче у октобру следеће године, када је могуће да на месту председника САД буде Доналд Трамп, што би могло да доведе до тога да се нуклеарно питање уклони са дневног реда Савета безбедности УН, оцењује "Гардијан".

Лист указује да је командант америчке Централне команде генерал Мајкл Курила у четвртак упозорио комитет америчких оружаних снага да ће Иран, ако постане нуклеарна сила, "заувек променити Блиски исток".

image