Свет

Раиси: Израел би могао да нестане, ако се усуди на нови удар

Ако Тел Авив поново направи грешку и нападне иранску територију, суочиће се са потпуно другачијим последицама, поручио је ирански председник
Раиси: Израел би могао да нестане, ако се усуди на нови удар© Tanjug/Mert Gokhan Koc/Dia Images via AP, File

Израел би могао да нестане, ако се усуди на други напад на Иран, поручио је ирански председник Ибрахим Раиси, обраћајући се студентима Универзитета Лахоре у Пакистану, преноси ИРНА.

"Ако Израел поново направи грешку и нападне иранску територију, суочиће се са потпуно другачијим последицама. Питање је хоће ли од Израела нешто остати", рекао је Раиси.

Ирански председник је прошле недеље поручио да наредна иранска операција против Израела неће бити "ограничена" да је претходна операција била казненог, али не и свеобухватног карактера.

Израел је почетком априла напао ирански генерални конзулат у Дамаску када је убијено седам иранских официра међу којима су два виша генерална саветника.

Две недеље касније, Техеран је одговорио ударом на територију Израела, лансирајући до неколико стотина дронова и пројектила, укључујући хиперсоничне ракете "фатах".

Генералштаб иранских оружаних снага је тада саопштио да је Техеран завршио операцију и да не планира да је настави. Али да ће, ако Израел предузме мере одмазде, следећа иранска операција бити већег обима.

Израел је у ноћи 19. априла извео "ограничени" узвратни удар на циљеве у Ирану користећи дронове.

image
VV inauguration
banner