Свет

Нереди у Ради: Посланици тражили да се једина канонска православна црква у Украјини забрани

Седница Раде је прекинута након што су посланици Раде блокирали говорницу, захтевајући да се, између осталог, размотри закон о забрани канонске УПЦ
Нереди у Ради: Посланици тражили да се једина канонска православна црква у Украјини забраниGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Украјински посланици блокирали су заседање Раде, захтевајући расправу о Предлогу закона о забрани једине канонске православне цркве у Украјини, пренео је лист "Страна".

Фракције странака "Евросолидарност" и "Глас" блокирале су говорницу и поставиле два захтева – формирање комисије која ће истражити неуспешну изградњу утврђења и покретање расправе о закону о забрани канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

Међутим, њихови захтеви нису испуњени, а након што је говорница блокирана председник је прекинуо седницу парламента.

Украјинска православна црква се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а саму УПЦ покушавају да законом забране нивоу.

Правно одељење Украјинске православне цркве је нагласило да се предлогом закона о укидању канонске УПЦ крши право на слободу вероисповести украјинских држављана који припадају тој цркви.

image