Свет

Тортура без краја: Суд у Украјини осудио ректора УПЦ на пет година затвора

Служба безбедности Украјине навела је да је ректор, током својих проповеди, "правдао Специјалну војну операцију и заузимање дела територије Украјине"
Тортура без краја: Суд у Украјини осудио ректора УПЦ на пет година затвора© Jose Colon/Anadolu Agency via Getty Images

Суд у Украјини осудио је ректора канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) на пет година затвора због подршке Руској Федерацији, саопштила је Служба безбедности Украјине (СБУ).

"Настојатељ храма Дњепропетровске епархије УПЦ добио је затворску казну. Током својих проповеди, правдао је Специјалну војну операцију и заузимање дела територије Украјине. Суд је оптуженог прогласио кривим и осудио на пет година затвора", наводи се у саопштењу.

Како су напоменули, пресуда је већ ступила на снагу, а име духовника се не помиње.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Од почетка Специјалне војне операције, више храмова је паљено, службе забрањиване, монаси и свештенство, али и верници мучени или истеривани из православних светиња. 

image
VV inauguration
banner