Свет

Скандал са прислушкивањем потреса изборну кампању у Бугарској

У јавност процурили годину дана стари снимци састанка лидера странке повезане са политичком групом "Обновимо Евопу"
Скандал са прислушкивањем потреса изборну кампању у БугарскојGetty © Anadolu / Contributor

Процурили снимци политичара из либералне бугарске странке "Настављамо промене" у којима се чује да партија има "кеша" на располагању, уздрмали су предизборну кампању у Бугарској, али и ЕУ будући да су избори заказани за исти дан.

На снимку састанка од пре годину дана, чује се како званичници странке разговарају о томе како да финансирају своју кампању за парламентарне изборе у априлу 2023. године.

Асен Василев, један од лидера странке повезане са либералном политичком групом у Европском парламенту "Обновимо Европу" и досадашњи министар финансија априла, на снимку каже да имају "много незваничног новца у готовини".

"Немамо шта да кријемо – ми нисмо украли новац у џаковима од (изградње) аутопутева, нисмо уцењивали или изнуђивали компаније", саопштено је из "Настављамо промене".

Странка ипак није објаснила шта се подразумева под "незваничним новцем у готовини", наводи "Еурактив".

"Састанци политичке странке су прислушкивани. Ако ДАНС (контраобавештајна служба) и друге специјалне службе заиста нису укључене, очекујемо и њихову реакцију", додају из те странке.

Предизборне анкете показују да ће "Настављамо промене" заузети друго место на парламентарним изборима, са 17,5 одсто гласова.

Лидер ГЕРБ-а Бојко Борисов, чија странка је фаворит са подршком од 27 одсто, оптужио је "Настављамо промену" за куповину гласова и прање новца.

Бугарска је упала у политичку кризу након пада проевропске владе премијера Николаја Денкова у априлу.

image