Свет

Марија Габријел одустала од кандидатуре за премијерку Бугарске

Габријелова је саопштила да "координисано одбијање" 11 министара да учествују у раду владе обесмишљава процедуру избора премијера и кабинета
Марија Габријел одустала од кандидатуре за премијерку БугарскеGetty © Bernd von Jutrczenka

Бивша комесарка ЕУ Марија Габријел је у понедељак повукла своју кандидатуру за бугарског премијера, преноси "Политико".

Са повлачењем Габријелове завршене су две недеље преговора између њене странке десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ), реформистичког антикорупцијског савеза "Настављамо промене" и партије Демократска Бугарска (ПП-ДБ).

Према извештајима локалних медија, Габријелова је у белешци председнику Народне скупштине Бугарске саопштила да "координисано одбијање" 11 министара да учествују у њеној влади "обесмишљава процедуру избора премијера и кабинета."

Николај Денков, који представља савез "Настављамо промене", водио је током првих девет месеци бугарску владу, са Габријеловом као заменицом премијера и министарком спољних послова. Раније овог месеца, Денков је поднео оставку, отварајући пут Габријеловој да постане премијерка.

Странка "Настављамо промене", друга по заступљености у парламенту, сада ће добити прилику да формира владу.

Габријелова, који је претходно као европска комесарка у два мандата водила дигиталне и иновацијске портфеље у ЕУ, прошле године напустила је ову функцију, након што ју је бивши лидер и шеф ГЕРБ-а Бојко Борисов предложио за премијерку.

image