Свет

"Локиду" понестаје места за паркинг фаличних Ф-35: Пентагон их не жели

Пентагон одбија да преузме ловце док се не поправе озбиљни хардверски и софтверски проблеми који утичу на њихове перформансе
"Локиду" понестаје места за паркинг фаличних Ф-35: Пентагон их не желиGetty © George Frey / Stringer

Америчка Агенција за одговорност (ГАО), надзорни орган владе САД, навела је у извештају о проблемима са авионима Ф-35 да њиховом произвођачу "Локид Мартину" понестаје паркинг места за све састављене ловце које Пентагон одбија да преузме.

Министарство одбране САД прошлог лета обуставило је преузимање авиона док "Локид" не поправи хардверске и софтверске проблеме повезане са технологијом ТР-3, пакетом вредним 1,8 милијарди долара који је требало да прошири способности ових летелица.

Најгори софтверски проблеми утичу на радарске и системе електронског ратовања Ф-35, "с тим да су неки тест пилоти пријавили да су морали да поново покрећу своје радарске системе и системе за електронско ратовање усред лета да би их вратили на мрежу", наводи се у извештају ГАО.

Како се проблеми нижу, тако се број летелица у "Локидовим" постројењима гомила, а из ГАО су упозорили да би крајем априла "Локид Мартин" могао да остане без паркинга, што значи да ће морати да смисли план за проширивање својих капацитета.

Чак и паркирани, авиони су ризик за владу јер према уговору "влада преузима ризик од губитка авиона 'на отвореном', који подлеже уделу извођача у губитку и који се може одбити према уговору", извештава ГАО.

ГАО наводи да софтвер неће бити стабилизован до јуна, а испорука заосталих заосталих млазњака може да потраје годину дана. Колико је тачно авиона паркирано, нико не зна.

Члан Представничког дома Роб Витман наговестио је да их је приземљено "више од 100".

Већ најскупљи програм наоружања у светској историји, Ф-35 би Американце могао да кошта више од два билиона долара, наводи "Зиро хеџ".

ГАО је у другом извештају раније ове године навео да је од оних авиона који су завршили у рукама Пентагона "свега 10 до 30 одсто способно за борбена дејства".

image