Свет

Проблеми с одржавањем приковали понос америчке авијације за земљу

Извештај о "успешности" војног авиона вредног 160 милиона долара уследио је неколико дана након што се један срушио у Јужној Каролини
Проблеми с одржавањем приковали понос америчке авијације за земљуGetty © George Frey / Stringer

Пентагонова скупа флота борбених авиона Ф-35 може да лети само нешто више од половине времена, јер их проблеми са одржавањем држе на земљи упркос све већем ослањању САД и њихових савезника на ове ловце.

Стопа способности флоте за мисију - или проценат времена за које авион може да изврши једну од додељених мисија - био је 55 одсто од марта 2023, далеко испод циља Пентагона од 85 до 90 процената, саопштила је Владина канцеларија за одговорност (ГАО).

Извештај ГАО-а, независног надзорног тела, објављен је само неколико дана након што се један Ф-35 срушио у Јужној Каролини, пише "Фајненшел тајмс".

Упркос томе, очекује се да ће удео Ф-35 у укупној флоти тактичке авијације САД наставити да расте, пунећи џепове његовом произвођачу "Локид Мартину". Сваки од борбених авиона кошта владу око 160 милиона долара.

Америчка војска има 450 авиона Ф-35, а Пентагон планира да купи још отприлике 2.000 до средине 2040-их. Овај програм коштаће 1,7 билиона долара, укључујући 1,3 билиона долара за одржавање авиона.

Амерички НАТО савезници у Азији, као и Израел, такође су додали Ф-35 својим ваздушним снагама. Министарство одбране Велике Британије један је од највећих купаца тог авиона.

"Изазови одржавања негативно утичу на спремност авиона Ф-35 делимично због изазова са депоима и организационим одржавањем", саопштио је ГАО.

Пентагон годинама касни у успостављању довољног капацитета депоа за одржавање, што доводи до кашњења у поправци и 10 посто смањења стопе млазњака способних за мисије.

Део изазова произлази из великог ослањања на раднике на уговор, што ограничава способност Пентагона да контролише одлуке о одржавању. Кашњења такође настају због несташице резервних делова, неадекватне обуке за одржавање, недовољне опреме за подршку и недостатка техничких података потребних за поправке.

Пентагон је најавио да ће преузети управљање одржавањем Ф-35 од октобра 2027. године.

"Спремни смо да сарађујемо са владом док се стварају планови за будућност одрживости Ф-35, који осигуравају спремност мисије и омогућавају одвраћање", саопштио је произвођач.

image