Свет

Скупи, а не раде: Свега 15 до 30 одсто авиона Ф-35 способно за борбена дејства

Извештај америчких званичника показао да више од 70 одсто авиона Ф-35 није спремно за борбу
Скупи, а не раде: Свега 15 до 30 одсто авиона Ф-35 способно за борбена дејстваGetty © Joe Giddens - PA Images / Contributor

Извештај америчке Агенција за одговорност (ГАО) из септембра 2023. године открио је неке шокантне податке о томе колико су стотине милијарди долара вредни Ф-35 неспремни за борбу.

Док медији форсирају причу да је у просеку 55 одсто Ф-35 борбено способно, у стварности је тај проценат много, много нижи - између 15 до 30 посто Ф-35 могло би да учествује у борбеним дејствима.

Проблем је у термину "способно за мисију", објашњава "Епох тајмс". Наиме, испоставило се да дефиниција Министарства одбране САД "способан за мисију" не значи борбено способан.

Летелица која је "способна за мисију" може да лети и изврши понеки тест или пробни лет, али не и да учествује у борби, односно може да изврши само део захтева за борбене авионе који су "потпуно способни за мисију". Чак и са бројем авиона само "способних за мисију", флота Ф-35 је знатно испод програмских циљева од 90 одсто за Ф-35А (ваздухопловство) и 85 процената за борбене Ф-35Б (маринци) и варијанте Ф-35Ц (морнарица).

Другим речима, флота Ф-35 у целини није ни близу да испуни свој циљ способности мисије да буде у стању да уради било шта.

Ситуација је још шокантнија када је реч о "пуној способности" ловаца Ф-35.

У ГАО извештају се наводи да је стопа пуне способности флоте Ф-35 за мисију близу 30 процената, док је стопа пуне способности за мисију Ф-35Б маринаца износила мизерних 15,5 процената у марту 2023. Актуелније бројке нису доступне, али с обзиром на текуће проблеме, укључујући непоуздане моторе, мало је вероватно да се ситуација побољшала у прошлој години.

Све то, наводи се у тексту, указује да америчка војска којој је испоручено 600 Ф-35, не зна са колико борбено способних авиона располаже, нарочито када се у калкулацију укључи ниска стопа генерисања пуне мисије и лета.

С обзиром на спрегу војноиндустријског комплекса, војске и Конгреса, Пентагон ће наставити да улаже милијарде долара у програм Ф-35 који већ касни годинама и скупљи је за 183 милијарде долара у односу на првобитне планове, закључује се у тексту.

image