Свет

Британци се спремају за судњи дан: Влада позива грађане да припреме залихе хране и воде

Од добро припремљеног Британца се очекује да има "комплет за хитне случајеве" на лако доступној локацији код куће. Комплет треба да садржи разне батерије, радио, лампе на навијање, комплет прве помоћи, средство за дезинфекцију руку, као и флаширану воду и некварљиву храну
Британци се спремају за судњи дан: Влада позива грађане да припреме залихе хране и водеwww.globallookpress.com © Jens Büttner

За Британце би било мудро да почну да праве залихе хране и воде и развију "план за хитне случајеве у домаћинству", како би били спремни да се суоче са свим врстама катастрофа, наводи се на новом веб сајту који је направила влада. "Припер", портал који је представио заменик премијера Оливер Дауден, требало би да подстакне људе да своју безбедност не препуштају искључиво властима.

Иницијатива је део Дауденовог настојања да нацију учини "отпорнијом" у суочавању са разним наводно растућим претњама у распону од природних катастрофа до сукоба, пренели су британски медији. Говорећи у среду на Лондонској одбрамбеној конференцији на Кингс колеџу, потпредседник владе је рекао да "отпорност почиње код куће".

"Радимо унапред на томе да припремимо читаво друштво", рекао је он.

Листа потенцијалних "шокова" са којима би се Велика Британија могла суочити, према влади, укључује све, од сајбер-напада и нестанка струје до поплава, биолошких опасности, соларних бакљи и нове пандемије.

Савети које пружају власти у вези са тим укључују упознавање са "ризицима у вашој локалној области", пријављивање за упозорења, учење "основних вештина прве помоћи" и записивање "хитних бројева телефона".

Не би шкодило ни имати "план за хитне случајеве у домаћинству", укључујући "најбољи пут за бекство из вашег дома", наводи се на веб страници "Припер". Осим тога, од добро припремљеног Британца се очекује да има "комплет за хитне случајеве" на лако доступној локацији код куће. Комплет треба да садржи разне батерије, радио, лампе на навијање, комплет прве помоћи, средство за дезинфекцију руку, као и флаширану воду и некварљиву храну.

На порталу наводе да Светска здравствена организација препоручује "минимално 2,5 до 3 литара воде за пиће по особи дневно", али да ће грађанима "10 литара по особи дневно олакшати живот".

Веб страница не прецизира колико хране појединац треба да складишти да би се осећао разумно безбедно, али Дауден верује да би залихе у вредности тродневне потрошње хране у нормалним условима помогле да преживи евентуалне поплаве које могу довести до нестанка струје и порeмећаја у снабдевању струјом.

"У том случају се нећете бринути да ли ћете у том периоду моћи да дођете до продавница. Очекује се да ће те мере на крају олакшати влади да се носи са било којом потенцијалном кризом, јер би се углавном морала фокусирати на оне који не послушају њене савете. Свака додатна особа која предузме кораке да постане отпорна значи да када дође до кризе, влада може више да се фокусира на људе који нису спремни и који нису отпорни", рекао је Дауден.

Према анкети коју је спровела Лондонска одбрамбена конференција, само 15 одсто људи у Великој Британији има комплете за хитне случајеве код куће, а више од 40 посто нема тродневне залихе хране и воде.

image