Свет

Алармантна ситуација у Британији: Свака пета породица са децом нема за храну

Скоро две трећине (60 одсто) домаћинстава која имају проблем да обезбеде исхрану изјавило је да купују мање воћа, а 44 одсто купује мање поврћа, јер се боре са текућом кризом трошкова живота
Алармантна ситуација у Британији: Свака пета породица са децом нема за хрануGetty © Christopher Furlong

Милиони људи, укључујући сваку пету породицу са децом, гладовали су или су прескочили оброке последњих недеља, јер нису могли редовно да приуште куповину намирница, показују најновији подаци о доступности хране.

Према подацима Фондације за храну, 15 одсто домаћинстава у Великој Британији – што је еквивалентно са отприлике осам милиона одраслих и три милиона деце – искусило је неизвесност када је у питању доступност хране у јануару, пошто су високе цене намирница наставиле да ударају по џеповима породица са ниским примањима.

Стручњаци истичу да висок ниво несигурности око исхране међу породицама са ниским примањима упозорава на појаву "алармантне здравствене ситуације" која ће довести до појаве стања повезаних са лошом исхраном, као што су неухрањеност и рахитис.

Скоро две трећине (60%) домаћинстава која имају проблем да обезбеде исхрану изјавило је да купују мање воћа, а 44% купује мање поврћа, јер се боре са текућом кризом трошкова живота, пише "Гардијан".

Иако је фондација раније известила да је количина поврћа које су купила британска домаћинства пала на најнижи ниво у последњих 50 година, најновији подаци показују да је ситуација много гора за породице са ниским примањима.

Позивајући се на открића "Гардијана" да је Национална здравствена служба забележила пораст броја болничких пријема због хранљивих материја, фондација је објавила да би смањење потрошње воћа и поврћа међу најсиромашнијим вероватно повећало здравствене неједнакости и додатно оптеретило здравствени систем.

Иако је инфлација опала последњих месеци, цене хране су остале високе. У саопштењу се наводи да је просечна потрошачка корпа, адекватне хранљивости, порасла за 24 до 26 одсто у последње две године.

Нивои несигурности хране – на основу редовног истраживања Фондације за храну на више од 6.000 људи – благо су пали са 17,5% у јануару 2023. године, али су остали на истом нивоу као и током хаотичних првих недеља пандемије 2020.

Фондација је саопштила да тренутна криза трошкова живота значи да је несигурност хране постала норма за многе. Милиони породица са ниским примањима нису у могућности да себи приуште приступ редовној и здравој храни.

Према најновијим подацима Фондације за храну, 45% домаћинстава која примају социјалну помоћ изјавило је да пати од несигурности у храни. Фондација је саопштила да сва деца из таквих породица треба аутоматски да имају право на бесплатне школске оброке.

Мајкл Мармот, стручњак за јавно здравље и професор епидемиологије на Универзитетском колеџу у Лондону је рекао да у Великој Британији 2024. једно од пет домаћинстава са децом не може да задовољи основну потребу за здравом исхраном.

"Они су једноставно превише сиромашни, и што су сиромашнији, мање је вероватно да ће моћи да задовоље ту потребу", указао је Мајкл Мармот.

Хенри Димблби, бивши владин саветник за храну и аутор националне стратегије за храну за 2021. годину, назвао је најновију статистику "алармантном здравственом ситуацијом" која ће бацити дугу сенку на јавно здравље.

image
VV inauguration
banner