Свет

Прекид система: Британски аеродроми паралисани сатима (ВИДЕО)

Грешка у аутоматизованим системима за чекирање изазвала је хаос
Прекид система: Британски аеродроми паралисани сатима (ВИДЕО)Getty © Jerry Jian

Летови са аеродрома широм Велике Британије каснили су у уторак увече након што је "технички проблем" изазвао квар електронских система за чекирање.

Хаос на аеродромима потрајао је сатима, а путници су се жалили да због гужви нису могли имали приступ тоалетима ни води.

Аеродроми "Хитроу", "Гетвик", "Бирмингем", "Бристол", "Манчестер", "Њукасл" и "Единбург" потврдили су проблеме са системом што је довело до огромних кашњења, пише Би-Би-Си.

Проблем са системском мрежом откривен је у 19.44, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова у среду. "Е-капије на аеродромима у Уједињеном Краљевству поново су покренуте убрзо после поноћи", објавили су, додајући да "ни у једном тренутку није била угрожена гранична безбедност и да нема назнака злонамерне сајбер активности".

На британским аеродромима и железничким станицама постоји преко електронских система за онлајн чекирање који, обично, омогућавају брзу услугу захваљујући систему за препознавање лица за грађане Велике Британије и ЕУ.

Ово није први пут да су ИТ проблеми изазвали застој на аеродромима у Великој Британији. У августу прошле године, проблем у контроли ваздушног саобраћаја изазван кваром у компјутеризованом систему планирања летова довео је до отказивања 1.500 летова, што је утицало на планове више од 700.000 путника.

image