Свет

Кина и Бразил објавили меморандум о решавању кризе у Украјини: Преговори једина опција

Две земље су јединствене у томе да су преговори једина одржива опција за решавање кризе и да све стране морају створити услове за наставак директног дијалога
Кина и Бразил објавили меморандум о решавању кризе у Украјини: Преговори једина опцијаGetty © Photo by Tingshu Wang-Pool/Getty Images

Кина и Бразил су се заложили за преговоре као једини начин за решавање ситуације у Украјини и мировну конференцију коју би признали Кијев и Москва, преноси Синхуа.

Заједнички меморандум "Општи споразуми Кине и Бразила о политичком решавању украјинске кризе" објављен је после састанка кинеског министра спољних послова Ванг Јиа и специјалног саветника бразилског председника Селсу Аморима, пренела је агенција "РИА Новости".

Стране су се сложиле да су преговори једина одржива опција за решавање кризе и да све стране морају створити услове за наставак директног дијалога.

Кина и Бразил су, такође, подржали одржавање међународне мировне конференције коју би признале Русија и Украјина у одговарајућем тренутку, уз равноправно учешће свих страна и поштену дискусију о свим мировним предлозима.

"Чланови међународне заједнице су позвани да подрже меморандум, снажно се заложе за деескалацију и играју конструктивну улогу у унапређењу мировних преговора", наводи се у документу.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Такође, став Кремља је да се за било какав договор мора узети у обзир дефакто ситуација и нова реалност, то јест да су четири региона - Доњецк, Луганск, Запорожје и Херсон, као и Крим, делови руске територије.

image