Свет

Си Ђинпинг: Кина тражи начине за решавање украјинског сукоба

Кинески лидер је у посети Паризу
Си Ђинпинг: Кина тражи начине за решавање украјинског сукоба© Tanjug/Stephane de Sakutin, Pool via AP

Кина, заједно са Француском и другим партнерима, намерава да тражи начине за решавање сукоба у Украјини, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг.

"Надамо се да ће се мир и стабилност ускоро вратити у Европу и  намеравамо да радимо са Француском и целом међународном заједницом на проналажењу начина за решавање кризе", рекао је Си у колумни за француски лист "Фигаро".

Он је нагласио да "разуме преокрете које украјинска криза значи за Европљане".

"Међутим, Кина нити је страна или учесник у кризи. Увек смо играли конструктивну улогу у смислу мирног решења", рекао је Си.

Он је подсетио да је "више пута позивао на поштовање сврха и принципа Повеље УН, поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, узимајући у обзир легитимне безбедносне интересе страна, а указао и на недопустивост употребе нуклеарног оружја".

Си Ђинпинг је допутовао у Француску где ће остати до среде, а састаће се са председником те земље Емануелом Макрон, као и шефом Европске комисије Урсулом Фон Дер Лајен, која према речима Ерика Мамера, званичног представника ЕК, намерава да се придружи разговорима двојице лидера.

image