Свет

Кина: Не постоји чаробни напитак за решење украјинске кризе

Међународна заједница мора да удружити снаге како би се тензије смириле, указао је Ванг Ји, говорећи о украјинској кризи
Кина: Не постоји чаробни напитак за решење украјинске кризеwww.globallookpress.com © Cai Yang/XinHua

Постоји ризик да ће се украјинска криза погоршати, међународна заједница мора да удружи снаге како би се тензије смириле, поручио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Став Кине о украјинској кризи је доследан, јасан и транспарентан. Кина није ни страна у сукобу, ни узрочник кризе, али никада нисмо били равнодушни посматрач", рекао је Ванг Ји за катарски лист "Пенинсула".

Не постоји чаробни напитак за решавање украјинске кризе, стране треба да створе услове за прекид ватре и да се окрену преговорима, нагласио је Ванг Ји.

"Дужни смо да увек инсистирамо на политичком решењу. Ни један сукоб или рат се не завршава се на бојном пољу, већ за преговарачким столом", указао је кинески министар.

Кина подржава сазивање међународне конференције коју признају и Русија и Украјина, на којој би све стране равноправно учествовале у непристрасној дискусији о свим мировним иницијативама и постигле договор о што скоријем прекиду ватре, навео је Ванг Ји.

Сједињене Америчке Државе упорно погрешно перципирају Кину и промовишу политику обуздавања Пекинга, додао је Ванг Ји и поручио да Вашингтон не може увек да гледа на свет са тачке гледишта хладног рата нити да говори једно, а ради друго.

"САД стално изазивају регионалне тензије на мору, пооштравају једностране санкције и спроводе технолошку блокаду Кине", указао је Ванг Ји.

"Кина свету доноси сарадњу, развој, стабилност и свима корисне резултате резултате. Развој Кине има огромну покретачку снагу и ниједна сила не може да га спречи", поручио је кинески министар.

Ситуација у Тајванском мореузу је стабилна, али и даље постоје проблеми везани за сепаратистичке активности протајванских снага за независност и уплитање спољних сила, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Ако желимо да одржимо мир у Тајванском мореузу, неопходно је да се одлучно супротставимо независности Тајвана", навео је кинески министар.

"Неке земље су у више наврата позивале на одржавање мира и стабилности у региону Тајванског мореуза, док су са друге стране снабдевале сепаратисте. Такве акције повећавају ризик од сукоба и да представљају озбиљну претњу миру и стабилности у региону", нагласио је Ванг Ји.

image
VV inauguration
banner