Свет

Бивши научни саветник британске владе: Нова пандемија је неизбежна, морамо се припремити

Патрик Веленс је поручио да ће следећа влада морати да примени бољи надзор да би могла на време да открије долазак нове пандемије
Бивши научни саветник британске владе: Нова пандемија је неизбежна, морамо се припремитиGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Бивши главни научни саветник британске владе Патрик Веленс изјавио је да је још једна пандемија апсолутно неизбежна и позвао нову британску владу да се усредсреди на припрему за њу, упозоравајући на то да за тако нешто још није спремна.

Говорећи на панелу на фестивалу "Хеј" у велшком округу Повис, Веленс је рекао да је сјајно што ће бити одржани избори јер постоје очигледна питања која треба да се реше, пренео је "Гардијан".

Веленс је поручио да ће следећа влада морати да примени бољи надзор да би могла на време да открије долазак нове пандемије.

"Треба да будемо много бржи, много усклађенији – а постоје начини да то урадимо – у добијању брзих дијагностичких тестова, брзих вакцина, брзих третмана, тако да не морају да се проглашавају екстремне мере које су увођене током пандемије вируса ковид 19", поновио је Веленс оно што је рекао лидерима Г7 још 2021. године.

Он је упозорио да су лидери држава Г7 заборавили његове поруке, напомињући да припреме за пандемију треба да се третирају као припреме оружаних снага.

"Знамо да морамо да имамо војску, не зато што ће бити рат ове године, већ знамо да је она битан део онога што је држави потребно. Морамо и ову спремност да третирамо на исти начин", указао је Веленс.

Предлог који је изнела Светска здравствена организација, којим би државе света постигле споразум о припремама за наредне пандемије, је "корак у добром правцу", оценио је Веленс.

image