Свет

Порно звезде и златне полуге: Шта спаја, а шта раздваја два најпознатија судска процеса у Америци

Процеси против некадашњег председника Доналда Трампа и демократског сенатора Боба Менендеза много су повезанији него што се на први поглед чини
Порно звезде и златне полуге: Шта спаја, а шта раздваја два најпознатија судска процеса у Америци© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Било које друге године, суђење америчком сенатору оптуженом за помагање страној држави било би суђење године, или можда чак деценије.

Али 2024. није обична година, а суђење сенатору Бобу Менендезу за корупцију није чак ни суђење месеца. Почело је прошле недеље у савезној судници, само неколико улица од суднице у којој се води процес против бившег председника Доналда Трампа.

Тужиоци у обе суднице, удаљене два минута хода једна од друге, разоткривају оптужбе о двојици политичара – једном републиканцу и једном демократи – чије су судбине на чудан начин испреплетене, пише "Политико".

Трамп је оптужен за фалсификовање пословних записа док је потплаћивао порно звезду Сторми Данијелс, а Менендез је оптужен да је деловао као страни агент и да му је за то плаћано у златним полугама. И један и други тврде да су жртве острашћених тужилаца који желе да окончају њихове политичке каријере.

"Он је амерички патриота", рекао је Менендезов адвокат Ави Вајцман у својој уводној речи прошле недеље. "Није прекршио закон. Наводи тужилаштва потпуно погрешни. Сенатор Менендез није прималац мита, већ доживотни јавни службеник", додао је он.

Чини се да је Менендез много рањивији, с обзиром на озбиљност оптужби које би могле да донесу вишедеценијску затворску казну у поређењу са максимално четири године за Трампа, за кога се сматра да је мало вероватно да ће је одслужити чак и ако буде проглашен кривим.

Менендезу такође недостаје политичка подршка његове странке и гласача, коју Трамп и даље ужива.

Пошто се Трампово суђење приводи крају, могуће је да ће се пажња јавности окренути ка Менендезу. Али, за сада, Трамп, као и обично, заузима сав медијски простор.

Како наводи "Политико", суђења би требало да покажу да ли је Америка спремна да процесуира политичаре оптужене за корупцију. Тужиоци су последњих година губили случајеве против више високопозиционираних чланова обе партије, укључујући и неколико гувернера.

Менендезов правни тим, који је био укључен у неке од тих случајева пре него што су почели да га заступају, ће, наравно, покушати да избегне осуђујућу пресуду, али ће такође настојати да задрже отворене правне путеве за жалбу која би поништила сваку такву пресуду.

Док су се обојица изјаснила да нису криви и негирали оптужбе против њих, Трамп је био бомбастичнији, напао је демократског државног тужиоца који је поднео оптужницу и државног судију који је надгледао суђење.

Менендез је уложио неколико притужби на тужиоце, поготово зато што му је ово друго суђење за корупцију за мање од десет година. Први процес против њега је одбачен, али он не може да тврди да је процес против њега политички мотивисан, зато што Министарство правде воде демократе.

image