Свет

Ле Пен Мелонијевој: Удружимо се и бићемо друга највећа група у Европском парламенту

Крајња десница би требало да има добре резултате на изборима за ЕУ следеће недеље, али је политички фрагментирана и многе странке су подељене по питању Украјине
Ле Пен Мелонијевој: Удружимо се и бићемо друга највећа група у Европском парламентуGetty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

Уочи избора за ЕУ следеће недеље, лидерка француске деснице Марин Ле Пен позивала је италијанске премијерку Ђорђу Мелони да се удруже и формирају десничарску супер-групу која би била други по величини партијски блок у Европском парламенту.

Предвиђа се да ће крајња десница имати добре резултате на изборима од 6. до 9. јуна, али још увек постоје интензивне сумње око тога које би странке могле да раде заједно јер су многе националне странке оштро подељене, посебно по питању Украјине.

"Ово је тренутак да се ујединимо, то би било заиста корисно. Ако успемо, постаћемо друга група Европског парламента. Мислим да не треба да дозволимо да пропустимо овакву прилику", рекла је Ле Пен за "Коријере дела Сера".

Мелони, којој се такође удвара председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен да удружи снаге са Европском народном партијом десног центра, одговорила је да је отворена за сарадњу са свим партијама на десници.

У интервјуу за РАИ ТВ Мелони је рекла да нема никакве црвене линије када су у питању потенцијални савези, будући да је и сама била категорисана као "неприкладна".

"Мој главни циљ је да изградим алтернативну већину у односу на ону која је владала последњих година. Другим речима, већину десног центра која ће левицу послати у опозицију у Европи", рекла је Мелони.

Национално окупљање Марин Ле Пен тренутно је у коалицији са групом Идентитет и демократија (ИД), док је странка Мелони Браћа Италије са Европским конзервативцима и реформистима (ЕЦР).

Позив Ле Пенове долази само неколико дана након што је ИД група избацила из своје коалиције десничарску Алтернативу за Немачку (АфД) после низа скандала. Група такође укључује Антиимигрантску лигу, странку која је у коалицији са Мелони у италијанској влади.

Странке крајње деснице су тренутно подељене у четири грубе групе и једно од највећих питања око избора је како би се могле конфигурисати након тога. Када би сви заједно радили - што се и даље чини мало вероватним - могли би да буду снага број два у парламенту, пише "Политико".

Најновије пројекције сугеришу 68 места за ИД и 71 за ЕЦР, што чини 139 посланика у скупштини од 720 места. АфД је на путу за 17 места, а неповезана мађарска партија Фидес тренутно има 12 посланика. Све заједно, чини се да је нешто више од 165 места у игри за (тренутно разједињену) крајњу десницу.

Иако је губитак АфД-а утицао на бројке ИД, отворио је врата за Ле Пен коју су дуго сматрали (заједно са АфД) превише екстремном за сарадњу.

Сарадња са Мелонијевом би могла да буде двострука победа за Ле Пен. Њих две би могле да изграде снажан гласачки блок који би могао да утиче на европску агенду и учини Национално окупљање "више мејнстрим" у очима јавности, за чим Ле Пенова жуди пре избора у Француској 2027.

image