Свет

"Политико": Друго крунисање краљице Урсуле није загарантовано

Председница Европске комисије је и даље фаворит - али је све више на удару критика
"Политико": Друго крунисање краљице Урсуле није загарантованоGetty © Thierry Monasse / Contributor

Два месеца уочи европских избора у јуну, Брисел је пун европских дипломата и званичника који упозоравају да председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен неће бити кандидат за још један петогодишњи мандат на челу извршне власти ЕУ.

"Велики део тога је ароганција моћи", рекао је један неименовани званичник "Политику". "Погрешно је мислила да може да се извуче са свиме. Зато се сад неке мање грешке користе против ње", додао је.

Два су разлога због којих би Фон дер Лајенова могла да остане без другог мандата.

Француска - чији су односи са Немачком на климавим ногама - и даље је није јасно подржала, вероватно да би извукла уступке, пише "Политико".

Ако председница ЕУ пређе ту потенцијалну препреку из Париза, такође ће морати да брине о томе да ли може да обезбеди потврду новог Европског парламента у којем ће крајња десница вероватно бити већи играч него данас. Интересантно је да бивша немачка министарка одбране има и млаку подршку сопствене Европске народне партије (ЕПП) десног центра.

Разлози за то могу се потражити у серији грешака у последњих неколико недеља, кажу званичници и дипломате ЕУ.

"Периодични погрешни кораци Фон дер Лајенове, од 'Фајзергејта' до њеног путовања у Израел, добијају ново значење како се приближавамо изборима", рекао је Алберто Алемано, професор права на пословној школи ХЕЦ у Паризу.

Ипак, упозорава "Политико", Фон дер Лајенова је озбиљан играч. Не само да је садашњи председник Комисије, већ је њен ЕПП далеко испред конкуренције што им - како они то виде - даје право да је прогурају.

Ту је и чињеница да нема другог кандидата који има шансе да је смени када се лидери ЕУ овог лета састану да поделе водеће послове у блоку, као што су улоге шефова Европске комисије, Савета и спољне политике.

Ипак, како је један дипломата ЕУ нагласио: "Она то не би требало да узима здраво за готово".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner