Свет

Много смо јаки: Лондон забринут због велике покривености РТ и Спутњика

Глобална покривеност руских медија је можда и већа него покривеност западних медија, наводи се у документу који је објавио британски парламент
Много смо јаки: Лондон забринут због велике покривености РТ и СпутњикаGetty © SOPA Images / Contributor

Спутњик и РТ имају већу покривеност него западни медији, показују подаци објављени на сајту британског парламента. 

"Спутњик и РТ се данас емитују по целом свету. Глобална покривеност међународних операција руских медија је можда и већа него покривеност западних медија", а како би проширили свој утицај, "руски државни медији пласирају садржај на неколико језика", наводи се у документу.

Аутори извештаја напомињу да РТ емитује програм на шпанском, арапском, француском и немачком језику, док Спутњик "изнајмљује" медијски простор од локалних медијских кућа у САД и другим земљама. Поред тога, руски медији имају закључене споразуме о развоју свог рада у Венецуели, Сирији, Мексику, Гватемали, Индији, Пакистану и Јужној Африци, наводи се даље у тексту.

У сличном документу који је објавио британски парламент, такође пише да је британска организација под називом "Глас слушаоца и гледаоца" изразила забринутост због ширења руских државних медија.

Како следи из текста, посебно их забрињава то што руски медији настављају да врше утицај на јавност, без обзира на то што су забрањени од почетка украјинског сукоба. РТ и Спутњик настављају да раде у кључним стратешким регионима попут Латинске Америке и Африке.

Британце, изгледа, забрињава и то што поменути руски медији добијају велико финансирање из Русије.

Руски медији, како тврде Британци, настоје да "утичу и поремете политички дискурс у другим земљама", што се постиже пласирањем садржаја о контроверзним питањима и питањима која изазивају поделе у земљама које су од интереса за Москву. 

Напади на руске медије и ограничавање њиховог рада почели су још пре Специјалне војне операције. Наиме, 2016. године Европски парламент је усвојио резолуцију, у којој је истакнута потреба да се пружи отпор руским медијима. Као главне претње за Европу тада су означени РТ и Спутњик.

Хајка на медије наставила се и током председничких избора у САД и Француској када су Спутњик и РТ оптужени, без привођења икаквих доказа, да су се мешали у изборне процесе ових земаља.

Европска унија касније је увела забрану емитовања садржаја РТ и Спутњик на територији целе Европске уније. 

Као једна од ретких оаза медијске слободе тада се истакла Србија, у којој је 2022. отворена наша редакција РТ Балкан.

image