Свет

Папа се извинио због увреде на рачун хомосексуалаца

Папа никад није намеравао да увреди или да се изрази на хомофобичан начин и извињава се свима који су се осетили повређено коришћењем израза који су објавили други, изјавио је портпарол Ватикана Матео Бруни
Папа се извинио због увреде на рачун хомосексуалацаGetty © Franco Origlia

Папа Франциско није намеравао да користи хомофобичан речник и извињава се свакоме ко је увређен његовим речима, саопштио је Ватикан, након што су италијански медији објавили да је папа у сусрету са италијанским бискупима користио погрдан назив за хомосексуалце.

Медији су навели да је папа користио италијански израз који се грубо преводи као "пед**лук", пренео је АП.

Папа се наводно нашалио са италијанским бискупима када је, понављајући став против геј мушкараца у свештенству, рекао да на католичким семинарима ''већ постоји пед**лук''.

"Папа никад није намеравао да увреди или да се изрази на хомофобичан начин и извињава се свима који су се осетили увређено", рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни.

Италијански сајт "Дагоспиа" је први објавио вест о наводном инциденту, који се одиграо 20. маја када се поглавар Католичке цркве састао са италијанским бискупима иза затворених врата.

Бруни је рекао да је Фрања био "свестан" извештаја који су се појавили у јавности.

Портпарол Ватикана поновио је да је папа при ставу да су сви добродошли у цркву, јер ту "нико није бескористан, нико није сувишан, има места за све".

Папа (87), коме су приписиване заслуге да је правио значајне искораке ка ЛГБТ заједници откако је постао поглавар пре 11 година, сада је изазвао шок и запрепашћење, чак и код његових присталица.

Када је дошао на чело Католичке цркве 2013. године, рекао је: "Ако је особа геј и тражи Бога, притом има добру вољу, ко сам ја да га осуђујем?".

Прошле године дозволио је свештеницима да благослове парове истог пола, што је наишло на осуду код конзервативне струје у цркви.

image