Свет

Ватикан под лупом због финансијских малверзација, папа тражио да се удвостручи број суђења

Главни тужилац Ватикана Алесандро Диди признао је да постоји појачани интерес јавности за питање малверзација у Ватикану, али је инсистирао на томе да његова канцеларија неће бити под утицајем јавног мњења или притиска медија
Ватикан под лупом због финансијских малверзација, папа тражио да се удвостручи број суђења© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini, File

Папа Франциско рекао је у да финансијско лоше понашање особља Ватикана штети мисији цркве и скандализује вернике, те да је потребно удвостручити број суђења у малој градској држави како би се испунила правда.

Фрања је ову изјаву изрекао као коментар током обраћања тужиоцима, судијама и запосленима у грађанском и кривичном трибуналу у Ватикану на почетку судске године. Трибунал је приметио да се број предмета значајно повећао последњих година откако Ватикан примењује нове финансијске стандарде и одговорност, а последњи пут суђењем о улагању Свете столице у некретнину у Лондону у току.

Поједини адвокати који бране неке од 10 оптужених, током суђења су означили недостатке у јединственом правном систему Ватикана, тврдећи да права одбране нису поштована. Фрањо се није посебно осврнуо на случај Лондона, али је упозорио да се не треба фокусирати на суштину ватиканског правног система с обзиром на "озбиљност спорног понашања".

Он је казао да фокус мора остати на широј слици наводних злочина.

"Проблем нису суђења, већ чињенице и понашање који их одређују и чине болно неопходним. У ствари, такво понашање чланова Цркве озбиљно штети њеној ефикасности у рефлектовању божанске светлости", рекао је поглавар римокатоличке цркве.

Суђење у Лондону, почело у јулу 2021. и очекује се да ће се завршити пре краја године, а тиче се улагања Ватикана у луксузну некретнину од 350 милиона евра. Тужиоци су оптужили 10 људи да су оштетили Свету столицу за десетине милиона евра, док је одбрана је негирала неправду.

Главни тужилац Ватикана Алесандро Диди, признао је да постоји појачани интерес јавности и контрола Трибунала, али је инсистирао на томе да његова канцеларија неће бити под утицајем јавног мњења или притиска медија. Он је указао на све већи број случајева правосудне сарадње са правним системима других земаља као доказ поштовања ватиканског правног система.

"Све већа пажња коју јавно мњење посвећује нашим активностима и просуђивање које многи свакодневно изражавају о нашем раду, чине нас свесним велике одговорности која нам је поверена и потребе да своје обавезе извршавамо савесно и тачно, али пре свега, уз велико поштовање према вредностима које су у основи гаранција дужног процеса", рекао је он.

Папина лична улога у лондонским трансакцијама појавила се као предмет расправа на суђењу, као и његова модификација правног кодекса током истраге. На недавним саслушањима, судија Ђузепе Пињатоне је одлучио да искључи адвокате или сведоке који се позивају на папу.

image