Свет

Срушио се Ф-35 у Новом Мексику: Пилот преживео са тешким повредама

За сада није познато о којој варијанти авиона се ради и коме је тачно припадао овај Ф-35 – Ратном ваздухопловству, Морнарици или Маринском корпусу Оружаних снага САД
Срушио се Ф-35 у Новом Мексику: Пилот преживео са тешким повредамаGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Вишенаменски борбени авион Ф-35 срушио се у близини међународног аеродрома "Санпорт" и ваздухопловне базе "Киртленд" у граду Албукеркију, у Новом Мексику, преноси портал "Вар зоун".

Према последњим информацијама пилот авиона се пре пада катапултирао и преживео, након чега је, са тешким повредама, пребачен у локалну болницу. Несрећа се догодила непосредно пре 14 часова по локалном времену, изјавио је портпарол Ватрогасне службе Албукеркија.

Како наводи поменути портал, за сада није познато о којој варијанти се ради и коме је тачно припадао овај Ф-35 - Ратном ваздухопловству, Морнарици или Маринском корпусу Оружаних снага САД.

Марински корпус је одбио да се огласи по овом питању, док је компанија "Локид мартин", која производи ове борбене авионе издала саопштење у коме се наводи да је летелица припадала управо овом делу америчке војске.

"Ф-35Б који је путовао од Форт Ворта у Тексасу до ваздухопловне базе 'Едвардс' у Калифорнији, срушио се након паузе за допуну горива у ваздухопловној бази 'Киртленд' у Новом Мексику. Пилот се успешно катапултирао. Безбедност је наш приоритет и следићемо одговарајући истражни протокол", наводи се у саопштењу компаније.

Са друге стране, команда базе "Киртленд" објавила је сопствено саопштење у којем наводе нешто другачије информације.

"Пилот Ратног ваздухопловства који је превозио авион Ф-35 у власништву Ратног ваздухопловства, полазећи из објекта 'Локид мартина' у бази морнаричке резерве, у Форт Ворту, у Тексасу, слетео је у 'Киртленд' у 13 часова да би напунио гориво и отпутовао за ваздухопловну базу 'Едвардс' у Калифорнији".

Подсећања ради, у последњих неколико месеци пријављен је низ проблема са којима се суочавају ови вишенаменски борбени авиони пете генерације, а свакако је најупечатљивији случај са краја априла, када су на пет летелица Ф-35Ц у Маринском корпусу откривени метални опиљци у контаминираном гориву, неправилно састављени делови и пластична шпахтла у крилу.

image